Van+Dam%3A+Europa+staat+tuinwallen+niet+toe+als+vergroening
Nieuws
© Annette Barhorst

Van Dam: Europa staat tuinwallen niet toe als vergroening

De tuinwallen op Texel tellen voorlopig niet als ecologisch aandachtsgebied. Europa staat dat niet toe, stelt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

De bewindsman laat dat weten in antwoord op vragen van Kamerlid Helma Lodders (VVD). Zij gaf het verzoek door van LTO Noord Texel om de traditionele perceelsafscheidingen te erkennen als vergroeningsmogelijkheid. Ze liggen er al eeuwen, er wordt niet bemest en gespoten en ze bieden leefruimte aan allerlei planten en dieren.

'Tuinwallen kunnen niet opgegeven worden als ecologisch aandachtsgebied omdat ze niet opgenomen zijn in de Europese lijst van landschapselementen die toegelaten kunnen worden als ecologisch aandachtsgebied', reageert Van Dam. Hij wijst erop dat ook
andere lidstaten vergelijkbare wallen niet aan de vergroening kunnen koppelen.

Niet op korte termijn

Omdat tuinwallen niet zijn aangemeld voor de herziening van de vergroeningsmaatregelen, volgend jaar, zal het er op korte termijn ook niet van komen. Voor de langere termijn wil Van Dam bezien of tuinwallen ingebracht kunnen worden toe als vergroeningsmaatregel. Dat zou kunnen als onderdeel van de discussie over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer