Lodders op de bres voor Texelse tuinwal

Kamerlid Helma Lodders springt op de bres voor Texelse boeren die vinden dat hun traditionele tuinwallen mee zouden moeten tellen voor de vergroening. Ze heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ).

Lodders+op+de+bres+voor+Texelse+tuinwal
© Gertha Wessels

Tuinwallen fungeren op Texel als perceelsscheiding. Al eeuwenlang worden ze er door boeren aangelegd.

Niet bemest of bespoten

De LTO-afdeling Texel stelt dat de wallen niet worden bemest of bespoten en niet of laat gemaaid. Ze vormen een ideale biotoop voor allerlei plantensoorten.

Daarom zouden ze erkend moeten worden als vergroeningsmogelijkheid binnen het GLB, vindt de LTO-afdeling. Kamerlid Lodders is het daar mee eens.

Elders kan het wel

In haar vragen aan Van Dam noemt ze het 'gek' dat de wallen buiten de vergroening vallen. Ze wijst erop dat vergelijkbare wallen in andere EU-lidstaten wel opgegeven kunnen worden als ecologisch aandachtsgebied.

De tijd dringt, omdat wijzigingen in de vergroeningregeling uiterlijk 1 augustus gemeld moeten worden in Brussel. Lodders wil weten waarom RVO tot nu toe niet in actie is gekomen.

Maatregelen nemen

'Bent u bereid om maatregelen te nemen om ook de tuinwallen onderdeel te laten zijn van de vergroeningsmaatregelen', wil het VVD Kamerlid weten van de staatssecretaris. Mocht het antwoord negatief zijn, dan verwacht ze ook uitleg waarom Van Dam niet wil.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer