Pleuritis kan ruim vijf euro per varken kosten

Borstvliesontsteking (pleuritis) kan wel ruim 5 euro per varken kosten. Dat blijkt een analyse van de RFID-oormerken van vleesvarkens die worden gehouden voor Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV).

Pleuritis+kan+ruim+vijf+euro+per+varken+kosten
© ZLTO

Keten Duurzaam Varkensvlees analyseerde de data van 27.488 gechipte varkens. Bij 2.532 daarvan werd pleuritis geconstateerd. Die dieren brachten gemiddeld 2,69 euro per stuk minder op.

Naast een lagere opbrengst, blijken varkens met pleuritis gemiddeld ook nog vierenhalve dag langer op het bedrijf te verblijven. Hierdoor kunnen de financiële effecten van pleuritis per varken gemakkelijk boven de vijf euro per stuk uitkomen, meldt KDV.

Aan de slachtlijn

Pleuritis is een ontsteking van het borstvlies (de vliezen van de longen). Deze kan op een kleine oppervlakkige plek optreden of heel uitgebreid waarbij er verklevingen ontstaan. Door deze verklevingen wordt er bindweefsel gevormd. Dit bindweefsel is vrijwel altijd terug te vinden aan de slachtlijn.

Een varken met pleuritis kan sloom zijn, hoesten, een afwijkende ademhaling en koorts hebben. Echter de verschijnselen worden lang niet altijd gezien. Zowel voor de diergezondheid als de financiële gezondheid van de varkenshouder is het van belang om pleuritis aan te pakken. Wageningen Universiteit deed onderzoek naar pleuritis bij vleesvarkens, lees hier het artikel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer