Extra waarde uit gezonde biggen door Elite-concept

Het zat er al jong in bij Wim van Vulpen (49) uit Bunnik. De vermeerderaar en subfokker was dermate gek op het houden van varkens dat hij uit zichzelf 's avonds nog een keer extra bij de vleesvarkens van zijn vader ging kijken.

Extra+waarde+uit+gezonde+biggen+door+Elite%2Dconcept
© Dick van Doorn

De vader van Van Vulpen werd in 1992 uitgekocht door gemeente Houten. Hij had in eerste instantie 1.600 vleesvarkens en 25 hectare akkerbouw. Nadat Van Vulpen junior de lts in Amersfoort/Hoevelaken had gedaan, ging hij als servicemonteur van stalinrichtingen werken. 'Maar ik kreeg steeds meer interesse in vleesvarkens en ging zelfs 's avonds, mijn vader ging 's ochtends, nog een keer extra langs de dieren. Ik vroeg mijn vader op den duur of ik de stal met 900 vleesvarkens mocht verzorgen en dat kon.'

In 1992 ging zijn vader een zeugenbedrijf pachten in Tull en 't Waal met 350 zeugen. 'Vrij opmerkelijk vond ik, want hij had al twintig jaar geen zeugen meer gehad. In 1996 ging ik bij mijn vader in loondienst werken en in datzelfde jaar heb ik mijn eerste eigen vleesvarkensstal in Bunnik gebouwd voor 1.600 vleesvarkens. Dit was de vervangende locatie voor Houten waar we waren uitgekocht.'

Vergunning

Eveneens in 1996 vroeg de vermeerderaar en subfokker direct een vergunning aan voor een fokstal voor 750 zeugen. In 2006 werd deze stal vergund. 'Dat het zo lang duurde had er vooral mee te maken dat het bouwblok moest worden verplaatst, omdat het strak tegen de openbare weg aan lag. Met de bouw van de nieuwe fokstal kwam er veel werk bij. Een neef kwam bij ons in loondienst.'

Een fokgelt verkopen is één, het restproduct goed verwaarden is twee

Wim van Vulpen, vermeerderaar en subfokker in Bunnik

Wim van Vulpen uit Bunnik is een van de tien Nederlandse fokkers die volgens het Elite-concept werken.
Wim van Vulpen uit Bunnik is een van de tien Nederlandse fokkers die volgens het Elite-concept werken. © Dick van Doorn

Net nadat de familie veel had geïnvesteerd in de nieuwe fokstal, gingen de prijzen fors naar beneden. 'Ik zag het als een zegen dat in 2008 Sempergreen bij ons aanklopte met de vraag of wij een aantal hectares van de 10 hectare die wij om onze boerderij hebben liggen, aan hen wilden verhuren', zegt Van Vulpen. 'Mijn vader wilde in eerste instantie niet, maar de grond bracht in verhuurde toestand veel meer op, dus uiteindelijk ging hij toch akkoord.' Ook verhuur van bedrijfspanden en dergelijke zorgden in deze periode ervoor dat ze varkenshouders konden blijven.

SPF-principe

Ondertussen had de ondernemer nog een belangrijke stap genomen in zijn bedrijfsvoering. In 2007, met de bouw van een fokzeugenstal, besloot hij volgens het SPF-principe te gaan werken. Bezoekers mogen enkele dagen geen andere varkenshouderij hebben bezocht en moeten douchen. 'De SPF-gelten in de fokstal hebben we aangebeerd en zo fokten we met een schone lei. Mijn vader vond het lastig, iedere keer douchen, maar hij deed het wel.'

De varkenshouder werkt met een driewekensysteem. Dit doet hij onder meer vanwege het afstemmen van het biggenaanbod op de wensen van de afnemer. De biggen gaan voor de export naar Duitsland, waardoor hij voldoende grote aantallen moet hebben bij iedere levering. 'Verder vind ik dat je met een driewekensysteem ook de hygiëne beter onder controle kunt houden. Dit komt omdat je niet constant biggen bij een andere zeug kunt leggen.'

Alleen de allerbeste biggen zijn Elite-biggen.
Alleen de allerbeste biggen zijn Elite-biggen. © Dick van Doorn

Lage dierdagdoseringen

Dat het werkt, blijkt uit de lage dierdagdoseringen. Wat betreft diergezondheid viel bij de varkenssector het kwartje volgens de Bunnikse varkenshouder in 2010, doordat Duitsland opeens een veel strenger antibioticabeleid ging nastreven. 'Daar was ik erg blij mee, want daardoor is de waarde van zeer gezonde biggen groter geworden. Wij leveren onze gespeende biggen op 30 kilo aan Duitsland.'

Omdat Van Vulpen ook subfokker is, wordt dat deel van zijn eigen aanfok dat geschikt is als fokgelt, niet verkocht. Eigen aanfok is van belang voor het behouden van een goede gezondheidsstatus. Een deel van de fokgelten wordt verkocht aan derden. Volgens de ondernemer moet je je daarbij niet blindstaren op de winst die je met fokgelten kunt behalen. 'Een fokgelt verkopen is één, het restproduct goed verwaarden is twee.' Ook het aantal afnemers wordt minder. Van de vijf vermeerderaars die hij aanleverde, is er nog slechts één over. 'Maar goed, al zou ik geen afnemers meer hebben op den duur, dan is dat geen ramp.'

PIC

De begeleiding wordt bij Van Vulpen verzorgd door PIC. 'Ik produceer voor het Elite-concept. Ik ben een van de tien fokkers in Nederland die voor dit concept produceren. Mijn stallen zijn bevolkt met PIC Camborough-zeugen. Binnen het Elite-concept worden 100 procent PIC-biggen geproduceerd, in mijn geval met een kruising van de PIC Camborough-zeug en de PIC 408 (Piétrain)-eindbeer.'

Als een van de weinige vermeerderaars in Nederland geeft Van Vulpen ijzer aan de biggen via water in plaats van via een injectie. Door alle maatregelen ziet hij bij Duitse afnemers mooie resultaten. 'Ik lever alleen mijn allerbeste biggen aan Duitsland. De 750 minst mooie biggen mest ik zelf af tot vleesvarkens en die lever ik aan Nederlandse slachthuizen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer