Salmonellose op meerdere geitenbedrijven

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft de afgelopen tijd op meerdere melkgeitenbedrijven salmonellose vastgesteld. De ziekte zorgt voor diarree, uitdroging en uitval.

Salmonellose+op+meerdere+geitenbedrijven
© Mariska Bloemberg

Om te onderzoeken of deze bacterie op melkgeitenbedrijven speelt, stuurt GD deze week naar alle melkgeitenbedrijven die klant zijn een pakketje met bemonster- en verzendmateriaal.

Vóór 2013 werd salmonellose bij geiten incidenteel vastgesteld en in die gevallen meestal als oorzaak van abortus. In de jaren na 2013 is salmonellose meerdere malen aangetoond bij lammeren op melkgeitenbedrijven. In alle gevallen betrof het een infectie met Salmonella Typhimurium.

Kinderen

In 2016 werd salmonellose door de GGD aangetoond bij kinderen op een tweetal melkgeitenbedrijven waar zich bij de lammeren een probleem voordeed met salmonellose. In het voorjaar van 2017 én 2018 is S. Typhimurium opnieuw aangetoond in mest van geitenlammeren en in geitenlammeren die werden aangeboden voor pathologisch onderzoek.

Dierbewegingen lijken een rol te spelen in de verspreiding. De ziekte zorgt voor diarree, uitdroging, sepsis en uitval. De problemen doen zich voor bij de lammeren en treden in de regel op tijdens de eerste twee weken na de geboorte.

Bemonsteren

Monstername voor onderzoek op salmonellose kan door mestonderzoek, of door gestorven lammeren voor pathologisch onderzoek aan te bieden en ook door monsters in de stal te verzamelen. Deze laatste methode is laagdrempelig en kan door met (katoenen) absorberende overschoentjes door de stal te lopen en deze in te sturen voor bacteriologisch onderzoek naar Salmonella spp.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer