Test+spoort+erfelijk+gebrek+paard+op
Nieuws
© Wikimedia

Test spoort erfelijk gebrek paard op

Het Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) leidt tot vroeggeboorte en de geboorte van niet-levensvatbare veulens. Dat kan enkel wanneer zowel de vader als moeder drager is van deze erfelijke aandoening. Sinds kort is er een test om dit gebrek bij paarden op te sporen.

WFFS wordt al meerdere jaren in de Verenigde Staten onderkend en er is ook een genetische test beschikbaar om de aandoening te bewijzen en dragers op te sporen, meldt de Faculteit voor Diergeneeskunde.

Een veulen met WFFS kan aborteren, te vroeg worden geboren en/of geboren worden met afwijkingen. De belangrijkste afwijkingen bij het pasgeboren veulen zijn: huidafwijkingen (zoals een te elastische huid die gemakkelijk scheurt, wonden die 'zomaar' ontstaan) en hyperextensie van gewrichten. Doorgaans zullen de dieren binnen twee weken na de geboorte sterven, of ze moeten worden geëuthanaseerd.

Aandoening

WFFS is, voor zover nu bekend, een autosomaal recessief genetisch defect dat op eenvoudige wijze vererft. Hengst en merrie moeten beide drager zijn van het afwijkende gen (N/WFFS). Dan zal 25 procent van de veulens de aandoening hebben (WFFS/WFFS), 50 procent zal drager zijn (N/WFFS) en 25 procent zal vrij zijn (N/N).

Voor paarden die in de sport worden gebruikt is dragerschap van WFFS geen probleem, bij fokdieren is het een risico voor hun veulens. Maar door de beschikbare test is op eenvoudige wijze te bewijzen of uit te sluiten of een paard drager is van WFFS.

Merries testen

Volgens Ralph van Venrooij, voorzitter van de vakgroep Paardenhouderij, is in het vervolg met het syndroom om te gaan. 'Op dit moment ligt de focus vooral op de hengsten. Door een vrije hengst te pakken, loop je geen risico op een veulen met dit gebrek. Het komt echter ook van de merries, het is daarom goed om ook merries te testen.'

Het Nederlands Rijpaardenstamboek heeft inmiddels laten weten alle hengsten te laten testen. Het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) stelt voor om een standaard test voor hengsten bij de World Breeding Federation for Sport Horses aan te kaarten. Fokkers kunnen de hengstenhouder vragen of een hengst is getest. De test is te bestellen bij het Van Haeringen Laboratorium in Wageningen, meldt het KWPN.

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer