Schapenhouder beboet voor staartcouperen

Een schapenhouder uit Enschede krijgt een boete voor het couperen van staarten bij 43 schapen. Hij zou dit hebben gedaan om het risico op de huidmadenziekte myiasis te verminderen.

Schapenhouder+beboet+voor+staartcouperen
© DIRK HOL

De schapenhouder, die bijna honderd schapen heeft, had bijna de helft van zijn koppel gecoupeerd, schrijft vakblad Het Schaap. Bij 43 ooien waren de staarten korter gemaakt. Het couperen van staarten is sinds 2008 verboden.

Voor drie schapenrassen maakt de wet een uitzondering, te weten Hampshire Down, Suffolk en Clun Forest. Voor fokkers van deze rassen, die zijn aangesloten bij het betreffende stamboek, geldt een ontheffing voor het coupeerverbod. De stamboeken van deze drie rassen zijn bezig met een fokprogramma voor kortere staarten.

Dierenbescherming

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) stelde de overtreding op het coupeerverbod vast op 24 april 2018 samen met de dierenpolitie Twente en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De hoogte van de boete is niet bekendgemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer