Voorraad+bemonstering+fipronil+mest
Nieuws
© Twan Wiermans

Voorraad bemonstering fipronil mest

Pluimveehouders die nog een voorraad met fipronil vervuilde mest hebben, kunnen via een ambtelijke monstername door de NVWA het fipronilgehalte opnieuw laten bepalen.

Zij kunnen zich bij Avined aanmelden voor voorraadbemonstering. De reden is dat het fipronilgehalte in de mestvoorraad gedaald kan zijn tot onder de norm van 0,01 milligram per kilo fipronil.

Dan mogen pluimveehouders de mest via de normale weg afzetten en dat voorkomt hoge kosten. De halfwaardetijd van fipronil in mest bedraagt ongeveer 180 dagen.

Inzicht

Daarnaast is het voor de sector belangrijk om inzicht te krijgen in hoeveel met fipronil vervuilde mest, met de daarbij behorende gehaltes, nog op de bedrijven aanwezig is.

De sector is in gesprek met het ministerie van LNV om te komen tot een oplossing voor de resterende voorraden. Inzicht in de hoeveelheid mest en de bijbehorende gehaltes fipronil kan bijdragen aan het vinden van een oplossing.

Kanalisatieprotocol

De ambtelijke bemonstering dient plaats te vinden volgens het bestaande 'kanalisatieprotocol Voorraadbemonstering vrije mest'. Klik hier voor dit kanalisatieprotocol Voorraadbemonstering.

Pluimveehouders worden verzocht om de resultaten van de ambtelijke bemonstering door te sturen naar Avined. Deze gegevens worden vertrouwelijk behandeld en na het uitvoeren van de inventarisatie vernietigd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer