Geen compensatie Schouten voor fipronilgedupeerden

Landbouwminister Carola Schouten houdt vast aan haar standpunt niet te voelen voor compensatie van fipronilgedupeerden. Ze zegt dat in een reactie op Kamervragen van de SGP over de steun die België geeft aan gedupeerde pluimveehouders.

Geen+compensatie+Schouten+voor+fipronilgedupeerden
© Huisman Media

Eerder stelde de minister dat de Belgische situatie bij de fipronil-crisis van die in Nederland zou verschillen omdat het middel Dega-16 in België wel zou zijn toegelaten en in Nederland niet. Dat blijkt niet juist. In België heeft en had het product Dega-16 net als in Nederland geen toelating om bloedluizen te bestrijden.

Voor Schouten doet dat niet af aan het Nederlandse standpunt dat compensatie door de overheid niet aan de orde is als schade is veroorzaakt door het handelen van private partijen. De EU biedt ruimte voor compensatie, mitst het betreffende land zorgt voor cofinanciering.

Kosten niet op bordje sector

De SGP staat op het standpunt dat er qua staatssteunregels voldoende ruimte is om meer te doen met compenserende maatregelen. Roelof Bisschop van de SGP noemt het feit dat de kosten die de NVWA heeft gemaakt niet als rekening op het bordje van de sector mogen worden gelegd.

'Dat is wel het minimale dat zou moeten gebeuren', aldus de SGP in een reactie. Verder noemt de SGP vergoeding van de kosten voor de afvoer van besmette mest. De minister is verder terughoudendheid vanwege de lopende juridische procedure.

Voedselveiligheid borgen zaak ondernemer

Nederland heeft het standpunt dat ondernemers in de voedselproductiesector, conform de General Food Law, zelf de veiligheid en kwaliteit van hun producten moeten garanderen. Ondernemers zijn derhalve in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en de kwaliteit van hun producten.

Dit houdt dus ook in het in werking stellen van controlemechanismen om ongewenste producten uit hun voedselproductiebedrijf te weren en een grote mate van waakzaamheid voor 'wondermiddelen', aldus Schouten.

Lees meer over dit onderwerp in Dossier Fipronil

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer