Snel afvoer van fipronilmest

'We verwachten op heel korte termijn een oplossing voor de afzet van fipronilmest'. Dat zegt Hugo Bens van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP. 'Betrokken partijen hebben daarvoor een plan gemaakt. Het wachten is op goedkeuring van de minister.'

Snel+afvoer+van+fipronilmest
© Ger Loeffen

Het plan waarop Bens doelt houdt in dat het mogelijk wordt om met fipronil verontreinigde mest op een centrale locatie te mengen met schone mest en vervolgens verder te verwerken.

Volgens de pluimveebestuurder staan nu alle neuzen bij NVWA, Brussel en het ministerie van LNV dezelfde kant op. Alleen minister Carola Schouten van LNV moet er officieel nog een klap op geven.

Er ligt bij 39 pluimveehouders naar schatting nog 11.000 ton met fipronil besmette mest. Hoewel de volksgezondheid hier geen rol speelt, moet ook mest met een gehalte boven de 0,01 milligram fipronil per kilo door verbranding worden vernietigd.

Bedrijfseigen mest

In februari gaf Schouten pluimveehouders al wel toestemming om fipronilmest op het eigen bedrijf te mengen met schone mest van het eigen bedrijf. Maar op veel bedrijven is onvoldoende bedrijfseigen, schone mest aanwezig om de vervuilde mest op te mengen.

Het verbranden van fipronilmest is momenteel onmogelijk. Eerdere afvoer en verbranding via ARN in Weurt is inmiddels gesloten en de wachttijd bij BMC in Moerdijk is vanwege noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden opgelopen tot eind 2018.

• Lees ook: Afvoer van fipronilmest blijft probleem

Andere opties zijn schreeuwend duur met soms prijzen rond de 200 euro per ton, als er al een offerte kan worden verkregen. Normaal betaalt een pluimveehouder 15 euro per ton, afvoer naar Weurt en Moerdijk kostte enkele tientallen euro's.
Bens heeft goede hoop dat het probleem nu snel zal worden opgelost. 'Dat moet ook, want het is niet verantwoord om de mest de hele zomer op de bedrijven te laten liggen', zegt hij.

'Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als het warm weer wordt. Dat is niet gezond voor de pluimveehouder, maar maatschappelijk gezien is het ook niet verantwoord.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer