Vijf vragen over gevolgen verbod op drie neonics

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van het verbod op de neonicotinoïden (neonics) clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. De plantaardige sector wordt in de volle breedte getroffen, van akkerbouw tot sierteelt.

Vijf+vragen+over+gevolgen+verbod+op+drie+neonics
© Han Reindsen

Welke teelten in Nederland hebben grote last van het verbod?

Uit de inventarisatie van de NVWA blijkt dat na de invoer van het neonicsverbod in vijf teeltsoorten het verlies van de drie neonicotinoïden zwaar zal tellen. Dat is bij de teelt van pootaardappelen, suikerbieten en voederbieten, hop, graszoden, en bloembol- en bloemknolgewassen. Bij de laatste groep telt dat niet voor amaryllis, dahlia, hyacint, narcis, tulp, iris en krokus.

Welke problemen ontstaan bij de belangrijke teelten pootaardappelen en suikerbieten?

In de pootgoedteelt ontstaan vooral problemen als akkerbouwers geen grondbehandelingen meer beschikbaar hebben om in vroeg stadium een bladluisbestrijding uit te voeren. Die is nodig om virusoverdracht te voorkomen en virusvrij uitgangsmateriaal te hebben. Bij suiker- en voederbieten zijn middelen op basis van de drie neonicotinoïden van belang bij de zaadbehandeling. Voor de beheersing van bietenvlieg, bietenaardvlo, miljoenpoten en wortelduizendpoten is er een grote impact, stelt de NVWA. Ook de bestrijding van bladluizen en emelten wordt bemoeilijkt.

Wat staat de andere drie zwaar getroffen teeltsoorten te wachten?

In de hopteelt wordt de bestrijding van de hopluis een puzzel. Daarvoor bestaat geen alternatief. In de graszodenteelt is geen vervangend middel beschikbaar voor emelten en engerlingen. Telers van bloembol- en bloemknolgewassen hebben bladluis, wittevlieg en gladiolentrips te duchten. De huidige dompelbehandeling met imidacloprid kan één tot twee maanden bescherming geven tegen de drie. De preventieve bescherming werkt tegen virusoverdracht. Gewasbehandelingen bieden geen vergelijkbare beschermingen en hebben een groter risico op gewasschade.

Hebben nog andere teelten last van het verbod?

Ja, de teelten van andijvie, sla en boerenkool worden ook getroffen. Als zaadbehandeling niet meer kan, zijn bladluizen, wollige slawortelluis en tabakstrips nog wel te beheersen met gewasbehandelingen, maar dit vraagt extra inspanningen van de teler. Bovendien loopt hij meer risico's.

Ziet de NVWA nog meer gevolgen van een verbod?

De autoriteit verwacht dat als de behandeling van het uitgangsmateriaal wegvalt als onderdeel van de geïntegreerde gewasbescherming, het gebruik van middelen tijdens de teelt toeneemt. De milieudruk kan hierdoor groter worden en bestuivende insecten en natuurlijke vijanden die van belang zijn voor de geïntegreerde gewasbescherming lopen meer risico. De NVWA vreest ook economische schade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer