'Verbod neonics laat geen uitstel toe'

Het verbod dat de Europese Commissie (EC) wil voor de drie neonicotinoïden (neonics) clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam laat geen ruimte voor uitstel.

%27Verbod+neonics+laat+geen+uitstel+toe%27
© Nieuwe Oogst

Dat antwoordt Minister Carola Schouten (LNV) op vragen van de Tweede Kamer. LTO Nederland vraagt om zo'n uitstel om alternatieven te vinden voordat de drie neonics definitief worden verboden. De minister heeft de Tweede Kamer deze week verteld dat ze van plan is in Brussel mee te stemmen voor een verbod. Dit verbod gaat gelden voor open teelten. In kassen kunnen de werkzame stoffen nog wel worden gebruikt.

De drie neonics worden onder andere gebruikt in de teelt van pootaardappelen, suiker- en voederbieten, bloembol- en bloemknolgewassen, vollegrondsgroenten en in de teelten van graszoden en hop. Uit een analyse van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat deze teelten in grote problemen kunnen komen door het wegvallen van de drie. 'We hebben meer tijd nodig voor alternatieven', zegt Joris Baecke, portefeuillehouder plantgezondheid bij LTO Nederland.

Moties VVD en CDA

In de Kamer zijn donderdag door CDA en VVD moties ingediend om minister Schouten alsnog op andere gedachten te brengen. Ze zou in Brussel moeten pleiten voor uitstel van van de stemming over het Commissie-voorstel. Als dat niet lukt zou ze zich van stemming moeten onthouden.

Ook vroegen VVD en CDA om wijziging van het EU-voorstel, waardoor de neonics nog wel kunnen worden gebruikt in het kader van geintegreerde gewasbescherming. Geen van deze vragen vond gehoor bij de minister van LNV. 'Ik zal het voorstel van de Europese Commissie steunen', reageerde ze.

Deze moties kregen, naast de indieners VVD en CDA, vervolgens alleen steun van SGP en FvD. Daarmee was er lang geen meerderheid. De fracties van onder meer D66, CU, GroenLinks, PVV, PvdD en SP steunen het beleid van minister Schouten. 'Het is een goede dag voor de bijen', aldus D66-woordvoerder Tjeerd de Groot.

Termijnen voor verder gebruik

Wanneer Brussel op 27 april besluit tot een verbod op de drie neonics, volgt er een termijn van drie maanden voor nationale implementatie en een respijtperiode van zes maanden. 'Concreet houdt dit in dat, als de voorstellen van de EC worden aangenomen, die twintig dagen na publicatie in werking treden', meldt een woordvoerder van het ministerie van LNV.

'Hierop zal het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden de nationale toelatingen van de middelen binnen drie maanden intrekken of wijzigen. Tot maximaal zes maanden na de inwerkingtreding van het besluit kunnen de huidige toegelaten middelen en hun toepassingen worden (op)gebruikt. Zaad behandeld met de drie werkzame stoffen mag tot uiterlijk zes maanden na inwerkingtreding op de markt worden gebracht en uitgezaaid. Daarop ziet de NVWA toe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer