LTO+vindt+neonicsbesluit+frontale+botsing+met+Milieukeur
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO vindt neonicsbesluit frontale botsing met Milieukeur

Het verbod op neonicotinoïden (neonics) staat niet slechts 'op gespannen voet' met de nieuwe eisen die voor Milieukeur gaan gelden. 'Het botst er frontaal mee'. Dat stelt vakgroepvoorzitter Niels Zuurbier van LTO Vollegrondsgroente.

Hij is zeer ontstemd over het Europese besluit om de neonics op korte termijn te verbieden. 'Ik snap best dat we stapsgewijs af willen van volvelds bespuitingen. Maar er is niet goed gekeken naar de toepassingen. Gecoat zaad is de minst schadelijke toepassing. Daar wordt nu geen onderscheid in gemaakt. Het is een besluit dat genomen is op basis van emotie en angst. Het gevolg is dat we nu vaker moeten spuiten. Daar is de natuur niet bij gebaat.'

Telers van vollegrondsgroenten komen het komende seizoen hierdoor in de knel, verwacht hij. Stichting Milieukeur stelt in het nieuwe certificatieschema namelijk veel strengere eisen voor emissies van gewasbeschermingsmiddelen. 'Dat wordt dus een groot probleem om daar aan te voldoen. Telers hebben bovendien geen tijd om zich erop voor te bereiden.'

Luizenbestrijding

Telers van alle kool- en slasoorten zullen de gevolgen merken. Dat is breder dan uit de analyse van de NVWA blijkt. Zuurbier: 'Het heeft vooral gevolgen bij de bestrijding van luizen. Het kan best zijn dat in vergelijking met andere sectoren het gevolg kleiner is, maar daar heb je als vollegrondsteler niks aan.'

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer