Verbod+neonics+zet+streep+door+aanvullende+maatregelen
Nieuws
© Dirk Hol

Verbod neonics zet streep door aanvullende maatregelen

Minister Carola Schouten (LNV) heeft met het besluit om in Brussel voor een inperking van het gebruik van neonicotinoïden (neonics) te stemmen een advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) naast zich neergelegd om hierover nationaal met maatwerk over te beslissen.

Als Brussel vrijdag besluit om drie neonics - imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam - in buitenteelten te verbieden, laat de Europese Commissie (EC) geen ruimte voor toepassingen waar de risico's met maatregelen kunnen worden beperkt. Zulke maatregelen zijn bijvoorbeeld geavanceerde zaadcoating- en zaaitechnieken of wachttijden voor het telen van voor bijen aantrekkelijke volggewassen, om de blootstelling van bijen aan deze stoffen te beperken, aldus het Ctgb.

Juridisch kwetsbaar

Het college heeft daarom de minister geadviseerd om de EC te vragen de mogelijkheid van en noodzaak tot strengere risicobeperkende maatregelen, die worden voorgeschreven op lidstaatniveau, mee te wegen en de voorstellen daarop aan te passen. Het Ctgb stelt ook dat een Brussels besluit om de drie stoffen te verbieden - ze blijven wel toegelaten in teelten onder glas - juridisch kwetsbaar is en toelatinghouders kan aanzetten om het besluit aan te vechten.

Minister Schouten maakte vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat Nederland van plan is in te stemmen met het voorstel van de EC om het gebruik van neonics in te perken. De bewindsvrouw schreef dat ze met dit standpunt het wetenschappelijk advies van de European Food Safety Authorithy (EFSA) en het Ctgb volgt. Het Ctgb heeft naast de andere adviezen Schouten ook laten weten dat het college zich in het algemeen kan vinden in de beoordelingsrapporten van de EFSA.

Meer oog voor risicobeperkende maatregelen

Joris Baecke, portefeuillehouder plantgezondheid bij LTO Nederland, vindt dat de minister meer rekeningen had moeten houden met het advies van het Ctgb. Volgens hem zou Schouten de raad om de aanvullende bepalingen in Brussel in te brengen, moeten volgen. De minister zegt dat ze het advies van het college heeft genegeerd, omdat ze de kans klein acht dat de EC de plannen hierop aanpast.

Als een verbod op de drie stoffen van kracht wordt, treft dat verschillende teelten. Uit een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat zo'n verbod een grote impact zal hebben op de teelt van pootaardappelen, graszoden, suikerbieten, voederbieten, hop en de onbedekte teelt van bloembol- en bloemknolgewassen. De teelt van andijvie, sla en boerenkool gaan er ook onder lijden, stelt de NVWA. 'Zo'n verbod creëert een groot risico op misoogsten', zegt Baecke.

Op de uitnodiging van minister Schouten om met de sector in gesprek te gaan over mogelijke alternatieven voor de neonics, gaat LTO Nederland graag in. Baecke: 'We zijn benieuwd welke alternatieven de minister ziet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
 • Donderdag
  36° / 21°
  10 %
Meer weer