LTO wil meer tijd voor alternatieven neonics

LTO Nederland vindt dat er voor de open teelten meer tijd moet zijn om alternatieven te vinden voordat drie neonicotinoïden (neonics) definitief worden verboden. Het gaat om clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam.

LTO+wil+meer+tijd+voor+alternatieven+neonics
© Nieuwe Oogst

Minister Carola Schouten (LNV) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat ze van plan is in Brussel mee te stemmen voor een verbod. 'Dat zou voor de open teelten geen goed besluit zijn', zegt Joris Baecke portefeuillehouder plantgezondheid bij LTO Nederland. LTO Nederland pleit daarom voor uitstel van de stemmingen die op 27 april zijn gepland. 'En als dat niet meer lukt, stellen wij voor dat de minister zich onthoudt van stemming.'

Het voornemen van minister Schouten voor een verbod te stemmen, ligt niet in lijn met eerder uitgebracht advies door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Volgens het Ctgb heeft de European Food Safety Authorithy (EFSA, Europese voedselautoriteit) weliswaar een grondige beoordeling uitgevoerd van de risico's van de drie neonics voor honingbijen, hommels en wilde bijen.

Pijn

Het college vindt ook dat de EFSA maar zeer beperkt rekening houdt met de mogelijkheid om op lidstaatniveau met aanvullende maatregelen de risico's van deze middelen te beperken. 'Daar zit voor ons de pijn', zegt Baecke. 'In Nederland worden de neonicotinoïden voornamelijk gebruikt als zaadcoating. Dat is vooralsnog milieuvriendelijker dan de volveldspuit met ander type gewasbeschermingsmiddelen.'

Baecke voorziet ook dat alternatieve gewasbeschermingsmiddelen slechter zijn voor het milieu dan het gebruik van de insectenbestrijders die de minister nu wil verbieden. 'LTO Nederland koesterde de hoop dat het mogelijk was met extra maatregelen de toepassingen overeind te houden. De drie neonicotinoïden worden gebruikt in de teelt van pootaardappelen, suiker- en voederbieten, bloembol- en bloemknolgewassen, vollegrondsgroenten en in de teelten van graszoden en hop. Hoewel naarstig naar alternatieven wordt gezocht, is er op korte termijn geen ander middel beschikbaar. 'We hebben meer tijd nodig voor alternatieven.'

Extra onderzoek

Een inperking van het gebruik van neonicotinoïden verplicht de Europese en de nationale overheid ook extra in te zetten op het onderzoek naar alternatieven, vindt LTO Nederland. Volgens de boeren- en tuindersorganisatie zou het ministerie van LNV daaraan op korte termijn veel meer aandacht moeten geven. Baecke: 'Faciliteer telers, geef experimenteerruimte, stimuleer demonstraties, monitoring en advies. Daar hebben we veel meer aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer