Melkprijzen+maart+redelijk+stabiel
Achtergrond
© Pixabay

Melkprijzen maart redelijk stabiel

De berekende voorschotmelkprijzen komen in maart 2018 uit op gemiddeld 33,58 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is een daling van 0,93 ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van maart 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 0,32 euro ofwel 1 procent hoger.

Bijna alle zuivelondernemingen hebben in maart de melkprijs verlaagd. Van enkele ondernemingen is de melkprijs gelijk gebleven.

De Ierse zuivelbedrijven hebben de melkprijzen met zo'n 2 euro per 100 kilo verlaagd, maar tegelijkertijd extra betalingen gedaan van circa 1,5 tot 2 euro per 100 kilo om hun melkveehouders te steunen in het opvangen van de gevolgen van de extreem slechte weersomstandigheden.

Grootste prijsverlaging bij Hochwald en Arla

Hochwald en Arla hebben de melkprijzen het meest verlaagd met respectievelijk 3 euro en 2,5 euro per 100 kilo. Ook de berekende melkprijs van Glanbia is fors gedaald, maar dat komt doordat deze prijs in februari inclusief een hoge seizoenstoeslag was.

De Franse melkprijzen zijn in maart gedaald en voor april zijn eveneens verdere prijsverlagingen aangekondigd. Ook Dairy Crest, Royal A-ware, FrieslandCampina en Arla hebben voor april prijsverlagingen aangekondigd van respectievelijk 1,5, 1,1 en 0,2 euro per 100 kilo. De melkprijs van DMK blijft in april ongewijzigd.

De Arla-melkprijs blijft in mei ongewijzigd, terwijl Dairy Crest en FrieslandCampina prijsverlagingen hebben aangekondigd van respectievelijk 1,6 en 0,5 euro per 100 kilo.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn voorzichtig optimistisch. Dat heeft onder andere te maken met de boternotering die na Pasen sterk is gestegen. De notering lag eind april alweer dicht tegen het niveau van 600 euro per 100 kilo aan. De sterke stijging werd veroorzaakt door een goede vraag en een relatief lage beschikbaarheid van boter als gevolg van beperkte productie en lage voorraadniveaus.

Ook het dieptepunt in de markt voor mageremelkpoeder lijkt te zijn gepasseerd. Ondanks het vrijkomen van een relatief grote hoeveelheid interventiepoeder heeft de notering eind april een forse stap omhoog gemaakt. Dit lijkt een indicatie te zijn dat er momenteel weinig vers product beschikbaar is.

Bovendien loopt de export nog altijd goed, waardoor geproduceerd poeder makkelijk kan worden weggezet. Hoewel er sprake is van een rustige markt, heeft ook de notering van vol melkpoeder in april de weg omhoog gevonden.

Hoger prijsniveau melkvet

Met name het hogere prijsniveau van melkvet trekt de prijs omhoog. Volgens Klaas Johan Osinga van LTO Nederland legt de herwaardering van natuurlijke zuivelvetten namelijk een goede basis onder de markten voor room, boter en in het verlengde daarvan ook kaas. 'De verschillende zuivelmarkten zijn uiteindelijk altijd gekoppeld', aldus Osinga.

In de EU lijkt de melkaanvoer hinder te hebben ondervonden van de kou. Tot en met februari nam het volume nog aanzienlijk toe. Sindsdien is er sprake van een tegenvallende aanvoer en lijkt de periode van significante groei voorbij te zijn.

Groei buiten Europa

Buiten Europa is er wel sprake van groei. In januari en februari nam de melkaanvoer in de belangrijke zuivelexporterende landen Argentinië, Australië, Uruguay en de Verenigde Staten toe. Wel leek het groeitempo in de Verenigde Staten in maart weer wat af te nemen.

Nieuw-Zeeland heeft een stap terug gedaan als gevolg van ongunstige weersomstandigheden sinds december. Ook in de eerste drie maanden van 2018 daalde de melkaanvoer.

Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
Meer weer