Duitse boer krijgt meer melkgeld Aldi en Lidl

Discounters Aldi en Lidl betalen Duitse melkveehouders meer voor melk en boter. Ze doen dat na protesten tegen de lage zuivelprijzen.

Duitse+boer+krijgt+meer+melkgeld+Aldi+en+Lidl
© Lidl

Aldi kan niet zeggen of het ook in Nederland de inkoopprijzen verhoogt, vertelt woordvoerster Laetitia Gruwel. 'De verhoging betreft de Duitse markt.' Dat geldt eveneens voor de Lidl, vult Jerina van Heck namens dat supermarktconcern aan.

Albert Heijn geeft aan dat het bedrijf in eigen land contracten met zuivelleveranciers heeft afgesloten tot eind dit jaar, zowel A-merk als eigen merk. 'Dat is gebeurd naar ieders tevredenheid', stelt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh.

'Het vormt de basis voor continuïteit en er is daarom op dit moment geen reden voor een aanvullende bijdrage', geeft ze verder aan. Uitspraken over de prijzen voor komend jaar doet ze niet. 'Daarvoor is het nog te vroeg.'

Vraag en aanbod

Supermarktketen Jumbo doet niet direct zaken met boeren, stelt Claire Trügg. 'De inkoopprijs die wij afspreken gebeurt met bijvoorbeeld de coöperatie waarin boeren samenwerken. Deze prijs is gebaseerd op vraag en aanbod in een internationale markt.'

Hiervoor liggen de contracten voor een langere periode vast. Dat geldt ook voor melk. 'Jumbo respecteert de bestaande contracten met al haar leveranciers en zal dat blijven doen. Wij doen verder geen mededelingen over toekomstige onderhandelingen.'

Inkoopprijs

Lidl Duitsland kondigde twee weken geleden al aan de inkoopprijs per liter met een paar cent te verhogen. Nu volgt ook Aldi en betaalt vanaf 1 oktober 4 cent per liter meer voor melk.

Bij bijvoorbeeld Aldi Süd stijgt de melkprijs in de winkel 9 cent per liter. De melkprijs is ook afhankelijk van het vetgehalte. Zo zal een vetrijk melkproduct 20 cent per kilo stijgen.

Melk met 3,5 procent vet kost nu 60 cent per liter. Dit is dezelfde prijs als in november 2011.

Overproductie

De prijzen voor zuivelproducten staan door wereldwijde overproductie onder druk. Volgens de Duitse melkveehoudersbond is de inkoopprijs voor melk sinds eind 2013 van 41 naar 28 cent per liter gedaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer