Voorschot+melk+2015%3A+30%2C83+euro
Nieuws
© Jan van Liere

Voorschot melk 2015: 30,83 euro

De internationale voorschotmelkprijzen voor 2015 komen gemiddeld uit op 30,83 euro per 100 kilo melk. Dit is een daling van 7,33 euro ten opzichte van 2014, ruim 19 procent. Dat blijkt uit het internationale melkprijzenonderzoek van ZuivelNL.

Willem Koops van ZuivelNL, die elke maand het internationale melkprijzenonderzoek in opdracht van LTO-vakgroep Melkveehouderij verzorgt, benadrukt dat het gaat om de voorschotmelkprijzen.

‘De nabetalingen zijn nog niet bekend. De coöperaties Hämeenlinnan Osuusmeijeri, FrieslandCampina, Arla en DOC Kaas keren in ieder geval nog nabetalingen uit, waardoor de definitieve melkprijs hoger uitvalt.’

Met een gemiddelde voorschotmelkprijs van 30,83 euro per 100 kilo standaardmelk liggen de melkprijzen van vorig jaar gemiddeld weer op het niveau van 2010. Alleen in 2009 waren de melkprijzen lager. ‘Overigens ligt de gemiddelde melkprijs in 2015 aanzienlijk boven het niveau van 2009, toen de definitieve melkprijs uitkwam op gemiddeld 27,53 euro per 100 kilo melk.’

De relatief hoge melkprijs van het Britse Dairy Crest komt mede door de stijging van het Britse pond. Daardoor zijn de berekende melkprijzen uitgedrukt in euro’s relatief hoger. Uitgedrukt in pence per liter daalden de melkprijzen van Dairy Crest veel meer, met ruim 22 procent en bij First Milk daalde de melkprijs in eigen valuta zelfs met ruim 33 procent.

‘Verder lijkt het erop dat de Franse afspraken tussen melkveehouders, zuivelindustrie en grootwinkelbedrijven een positief effect hadden op de Franse melkprijzen, die duidelijk minder zijn gedaald dan gemiddeld’, analyseert Koops.

De berekende melkprijs van het Ierse Glanbia is exclusief de prijssteun van de coöperatie aan de leden. Uit de opbrengst van de gedeeltelijke verkoop van de aandelen van Glanbia plc, de beursgenoteerde zuivelonderneming, heeft de coöperatie in 2015 zo’n 30 miljoen euro uitgekeerd aan de melkveehouders als aanvulling op de melkprijs. Deze steun, circa 1,40 euro per 100 kilo, is niet meegenomen in de berekende melkprijs.

Prijzen december

De berekende voorschotmelkprijzen komen voor de maand december 2015 uit op gemiddeld 29,77 euro per 100 kilo. Dit is een geringe daling van 0,05 euro ten opzichte van november. Ten opzichte van december 2014 gaat het om een daling van 3,43 euro, oftewel ruim 10 procent.

De meeste zuivelondernemingen hielden in december de melkprijzen gelijk aan november of verhoogden deze iets. Dat de gemiddelde melkprijs toch licht daalde, komt vooral door de lagere Britse melkprijzen van Dairy Crest en First Milk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer