Bel%2Dmelkers+willen+meer+geld
Nieuws
© DIRK HOL

Bel-melkers willen meer geld

Een groep van 313 melkveehouders wil een correctie op de melkprijs die Bel Leerdammer uitbetaalde. Deze zou in de ogen van de veehouders niet overeenkomen met de berekening die achter de prijsvorming van de zuivelaar zit. Ze stellen een bodemprocedure in.

Om te zorgen voor een marktconforme prijs wordt gekeken naar de melkprijs van één of meerdere concurrenten. Volgens Te Biesebeek waren dit voor die periode FrieslandCampina, Cono, Doc en Vreugdenhil.

'Omdat FrieslandCampina de hoogste prijs betaalde en met 85 procent het grootste marktaandeel heeft, zou je mogen verwachten dat de melkprijs van Bel Leerdammer dicht bij die van FrieslandCampina zou liggen', stelt advocaat Dinant te Biesebeek.

Verschil loopt op

Het verschil tussen de uitbetaalde prijs en die referentieprijs loopt volgens berekeningen zelfs jaarlijks op, van 25 cent per 100 kilo melk in 2010 tot 2,80 per 100 kilo melk in 2015. 'In totaal gaat het om meer dan 17 miljoen euro. Voor een bedrijf met 1 miljoen kilo melk is dat in 2015 al drie ton.'

Royal Leerdammer betreurt de stap naar de rechter en koos liever voor een dialoog met de ondernemers. Ook zou de melkverwerker vooraf duidelijk hebben gesteld dat de melkprijs mede afhankelijk is van macro-economische ontwikkelingen, de melkers laten dat buiten beschouwing.

Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer