Licht+herstel+geitenmelkprijs
Nieuws
© nieuwe oogst

Licht herstel geitenmelkprijs

De gemiddelde voorschotmelkprijs in augustus 2015 komt op 63,75 euro per 100 kilo standaardmelk. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is dat een lichte toename van 40 cent ofwel een plus van 0,6 procent.

Ten opzichte van de vorige publicatie in juni daalde de gemiddelde melkprijs met 1,40 euro per 100 kilo. Dat komt door lagere vet- en eiwitgehaltes in de standaardmelk en door een enkele prijsverlaging.

Dit is de eerste vergelijking die volgens het nieuwe standaardbedrijf is berekend. De jaarproductie is verhoogd van 600.000 naar 800.000 kilo, het afleverpatroon vlakker geworden en de vet- en eiwitgehaltes aangepast aam de gemiddelde gehaltes over 2013 en 2014.

Prijsaanpassingen

In de afgelopen twee maanden hebben twee melkinzamelaars de vet- en eiwitprijzen aangepast. BGNN is de enige onderneming die de prijzen verhoogde; per augustus met 1,08 euro. HGM liet daarentegen de vet- en eiwitprijzen in augustus dalen met 1,50 euro.

In juli en augustus kregen leveranciers van Amalthea weer te maken met de seizoensheffing van respectievelijk 3,60 en 2,65 euro. In juli en augustus houdt BGNN een seizoensheffing van 2 euro per 100 kilo melk in.

HGM deed in augustus een tussentijdse betaling aan haar leveranciers. Het gaat om een verhoging van de melkprijs over het eerste halfjaar met terugwerkende kracht van 59 cent per 100 kilo melk. Dat is verwerkt als incidentele betaling.

Basisprijs

Nieuw in deze vergelijking is ook de berekening van een basisprijs. Een prijs bij een vast vet- en eiwitpercentage van 7,5 procent. In juli komt de basisprijs uit op 67,45 euro en in augustus op 67,52 euro.

• Klik voor alle tabellen op bijgesloten pdf

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer