Schouten+roept+boer+op+misstanden+met+fosfaatrechten+te+melden
Nieuws
© Twan Wiermans

Schouten roept boer op misstanden met fosfaatrechten te melden

Melkveehouders die denken dat er uit financieel gewin wordt gespeculeerd met fosfaatrechten, doen er goed aan dat te melden bij de overheid. Die oproep komt van LNV-minister Carola Schouten.

De bewindsvrouw reageert op Kamervragen van Helma Lodders (VVD) over de handel in fosfaatrechten en eventuele controle daarop. Daarbij legt ze uit dat het belangrijk is dat het fosfaatrechtenstelsel 'eerlijk en transparant' functioneert.

• Klik hier voor ons dossier Fosfaatrechten

'Speculatie met voor melkveehouders noodzakelijke productierechten, om een financieel gewin te behalen zonder dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de melkveehouderij, past hier niet in', aldus Schouten. 'Mede om die reden is het bezit van fosfaatrechten wettelijk ingeperkt tot landbouwondernemingen. Dat neemt niet weg dat dit ook andere ondernemingen dan melkveehouders kunnen zijn en dat melkveehouders zich door derden kunnen laten adviseren over het aan- en verkopen van fosfaatrechten.'

Varkens- en pluimveerechten

Ze benadrukt verder dat de onderlinge handel in fosfaatrechten een privaatrechtelijke aangelegenheid is tussen partijen die deze rechten aanbieden en partijen die ze willen verwerven. Schouten trekt daarbij de vergelijking met de handel in dierrechten in de varkens- en pluimveesector. 'Op de verhandeling van deze productierechten is geen gereguleerd markttoezicht van toepassing. De ervaring met de varkens- en pluimveerechten leert ons dat uit die vrije verhandelbaarheid op zich geen risico op fraude en manipulatie volgt.'

De minister zegt nu nog geen signalen te hebben dat er op een oneigenlijke manier geld wordt verdiend aan fosfaatrechten. 'Ondernemers die hier signalen van denken te hebben, wil ik aanmoedigen om dit te melden via het klantcontactcentrum van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland', geeft de minister aan. Eventuele meldingen kunnen aanleiding zijn om om 'te bezien of zich onwenselijke zaken voordoen en of er aanleiding is om daarop in te grijpen'.

Wetswijziging nodig

'Verdergaande maatregelen zijn denkbaar', oordeelt Schouten. Ze wijst er wel op dat voor een ingrijpen in de handel in fosfaatrechten altijd een wetswijziging nodig zal zijn. Daarvoor ziet ze nu nog geen aanleiding.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer