Grondstoffen+stuwen+mengvoerprijs
Achtergrond
© pixabay

Grondstoffen stuwen mengvoerprijs

De prijzen voor mengvoer laten de laatste maanden een stijgende trend zien. Als gevolg van misoogsten in Argentinië en het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten (VS) is soja behoorlijk in prijs gestegen.

De prijzen voor soja zijn de laatste maanden fors gestegen, stelt Gert-Jan Hermanussen, directeur inkoop bij ForFarmers. De prijs ligt nu 6 tot 7 euro per 100 kilo hoger dan in het laatste kwartaal vorig jaar. Dit komt onder meer door een slechte sojaoogst in Argentinië, waarbij 15 tot 20 miljoen ton minder wordt geoogst als gevolg van droogte. Normaal produceert dit land 55 tot 60 miljoen ton soja.

'Op de wereldmarkt wordt dit voor een groot deel gecompenseerd door grotere beginvoorraden en betere productie in overige landen. Punt is dat Argentinië een grote speler is in de export van sojameel. Ze hebben veel crushers en de export van meel wordt door de overheid gestimuleerd. Nu moet die soja deels elders, bijvoorbeeld in Europa en Noord-Amerika, worden verwerkt', legt Hermanussen uit.

Handelsoorlog VS en China

Daarnaast ziet de inkoopdirecteur dat de handelsoorlog tussen de VS en China een prijsopdrijvend effect in Zuid-Amerika heeft. 'Doordat China de soja uit Noord-Amerika boycot, koopt dat land meer Zuid-Amerikaanse soja. Op die markt is ook Europa actief.'

Hermanussen verwacht dat, na wellicht eerst een iets verdere stijging, de sojaprijs stabieler wordt en zelfs weer kan gaan dalen. 'Het is nu oogsttijd in Zuid-Amerika. Met name in Brazilië is de oogst goed. Wel begint nu de zaaitijd in de VS. Dan is er sprake van een weermarkt, de weersinvloeden in de VS hebben invloed op de prijsvorming de komende maanden, wat voor grote fluctuaties kan zorgen. Vooralsnog zijn de verwachtingen goed. '

Granen

Ook voor graan is sprake van een weermarkt met veel fluctuaties, meldt Agrifirm. Na een lange periode van droogte in de tarweregio's in de VS zijn de laatste weken vanwege regen gunstig voor de planten.

Door de regen zijn de omstandigheden voor mais, die nu wordt gezaaid in de VS, eveneens gunstig. Volgens Agrfirm lopen door het late voorjaar de ontwikkeling van wintergranen en voorjaarswerkzaamheden in grote delen van de Europese graanvelden vertraging op. Op de hectare-opbrengsten lijkt deze achterstand geen nog invloed te te hebben, analyseert Agrifirm.

Bekijk de marktprijzen voor granen in Nederland

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer