Sierteeltexport+nadert+record
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltexport nadert record

De Nederlandse export van bloemen en planten klimt dit jaar naar een nieuw record van 6 miljard euro. Dat melden Floridata en de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De twee organisaties baseren zich bij hun uitspraak op de exportresultaten tot en met november. In de eerste elf maanden van dit jaar hebben handelaren voor bijna 5,6 miljard euro aan bloemen en planten uitgevoerd.

'Als de exporteurs dezelfde omzet realiseren als in december vorig jaar, passeren zij nipt de mijlpaal van 6 miljard euro', zegt Wesley van den Berg van Floridata, het bedrijf dat de exportstatistieken bijhoudt.

Bijzondere prestatie

Directeur Matthijs Mesken van de VGB noemt de mogelijke mijlpaal een bijzondere prestatie. 'Hoe langer je aan de top staat, hoe groter de inspanningen zijn om die leidende positie vast te houden. De internationale concurrentie zit niet stil', stelt hij vast.

'Bij de forsere concurrentie tussen de bedrijven in het sierteeltcluster wordt samenwerking op deelgebieden belangrijker', zegt algemeen directeur Marco van Zijverden van Dutch Flower Group, die als marktleider een bovengemiddelde groei realiseerde. Hij verwijst daarbij naar thema's als duurzaamheid, digitalisering en positionering.

Bloemen- en plantenuitvoer

In november klom de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland met 4 procent tot het maandbedrag van 455 miljoen. De bloemenuitvoer lag 7 procent hoger dan vorig jaar; de plantenexport op hetzelfde niveau als in november 2016. Deze trend is al het hele jaar te zien.

De VGB verwacht in 2018 een vergelijkbare groei van de sierteeltexport als dit jaar. 'Economisch zit het in de meeste landen in Europa weer mee. Bovendien is groen weer in', aldus de koepelorganisatie van handelsbedrijven in bloemen en planten.

Engeland zorgpunt

Volgens Floridata steeg de export van bloemen en planten naar Polen dit jaar met 22 procent weer opmerkelijk. De groei in deze inmiddels zesde afzetbestemming voor Nederlandse groenexporteurs is structureel. Van Zijverden: 'Rusland doet het ook weer behoorlijk goed. Zorgpunt is Engeland. Niet alleen vanwege de gedaalde koers van het pond, vooral vanwege de mogelijke belemmeringen die nieuwe douaneregels gaan opwerpen'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer