Hogan wil boer beschermen tegen supermarkt

Betalen binnen dertig dagen, een verbod op het achteraf wijzigen van contracten en een stop op het afwentelen van kosten voor onverkochte producten. Dat zijn de belangrijkste voorstellen van EU-commissaris Phil Hogan tegen oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen.

Hogan+wil+boer+beschermen+tegen+supermarkt
© Roel Dijkstra

De Landbouwcommissaris presenteert zijn voorstellen aanstaande donderdag in Brussel. Deze moeten een einde maken aan de scheve machtsverhoudingen tussen de grote supermarktketens en kleine tot middelgrote leveranciers en producenten. Hogan verpakt de maatregelen in een 'directive', wat betekent dat EU-lidstaten ze met eigen wetgeving moeten effectueren.

Hogan wil ook een einde maken aan het meebetalen aan promotieacties zonder dat de leverancier weet wat daar tegenover staat. Ook mogen supermarkten niet meer op het laatste moment orders van bederfelijke producten afzeggen. Het voorstel wordt half mei door de Europese Commissie behandeld en geldt voor alle kleine en middelgrote voedselproducenten.

Cartoon Tony Tati, oneerlijke handelspraktijken.
Cartoon Tony Tati, oneerlijke handelspraktijken. © Tony Tati


Vrijwillige afspraken

De maatregelen die Hogan wil doorvoeren tegen oneerlijke handelspraktijken sluiten aan op de afspraken die al zijn gemaakt binnen het vrijwillige internationale keteninitiatief SCI, zegt Klaas-Johan Osinga van LTO Internationaal.

LTO Nederland zet in op het maken van vrijwillige afspraken over handelsrelaties met supermarktorganisatie CBL en fabrikantenfederatie FNLI. 'Het probleem met deze voorstellen is hoe ze in de praktijk af te dwingen. Dat is nogal omslachtig.'

Het optuigen daarvan kost geld en de vraag is of de politiek dat ervoor over heeft.

Nationaal meldpunt

In Hogan's voorstellen staat ook dat iedere EU-lidstaat een meldpunt moet inrichten waar boeren en kleine producenten met klachten terecht kunnen. Dat nationale orgaan moet ook de bevoegdheid krijgen om vervolgonderzoek te verrichten.

'Het optuigen daarvan kost geld en de vraag is of de politiek dat ervoor over heeft. Wellicht kunnen we het vrijwillige initiatief en deze voorstellen in elkaar schuiven', aldus Osinga.

Lees ook: 'Supermarkt betaalt leverancier steeds later'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer