Handelsmissie+haalt+miljoenendeals+landbouw+binnen
Nieuws
© Eigen Foto

Handelsmissie haalt miljoenendeals landbouw binnen

De Nederlandse handelsmissie naar China blijkt voor onze land- en tuinbouw van zeer grote waarde. In de eerste dagen van het bezoek is al voor bijna 200 miljoen euro aan contracten gesloten.

Landbouwminister Carola Schouten die deelneemt aan de handelsmissie is er van overtuigd dat Nederland met kennis en innovatieve producten een grote bijdrage kan leveren aan de grote voedselvraagstukken in China.

'Het is mooi om te zien hoe wij met onze kennis van onder meer de Wageningse universiteit en onze hoogwaardige technologie China helpen bij de voedselproductie en het vergroten van de voedselkwaliteit. Bovendien is China met zijn 1,4 miljard inwoners een belangrijke afzetmarkt. Wij kunnen ook van China leren, bijvoorbeeld op het gebied van schaalgrootte, duurzame energie en robotisering', aldus de bewindsvrouw.

Grote missie

Het bezoek van minister Schouten aan China is onderdeel van een grote handelsmissie naar China met 72 deelnemers van 42 verschillende bedrijven en kennisinstellingen. Ook premier Mark Rutte, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven reizen mee.

Wij kunnen ook van China leren.

Landbouwminister Carola Schouten

De ontmoetingen op landbouwgebied in China hebben inmiddels tot samenwerkingsakkoorden met een waarde van circa 200 miljoen euro geleid. De grootste investeringen liggen op het gebied van babyvoeding, kasteelt en –bouw, pluimvee, verwerken van aardappels, data gedreven agrofood innovatie, bloemen en planten, veredeling en landbouwkundig onderzoek.

Toenemende vraag

Nederlandse kennis en technologie zijn in China volop in trek, omdat deze bijdragen aan de voedselzekerheid. Daarnaast is er een toenemende vraag naar Nederlandse duurzame, veilige en gezonde voedselproducten. Dit creëert kansen voor Nederlandse boeren en andere agro-ondernemers, aldus het minister van LNV. China is voor Nederland de belangrijkste markt voor land- en tuinbouwproducten buiten de EU.

Dinsdag bezocht minister Schouten in Xi'An de uit Nederland afkomstige aardbeienkassen van de Haisheng Group. Aansluitend opende zij er het seminar 'The Netherlands 'Great partner' in the modernization of Chinese agriculture and horticulture'.

Voor woensdag stond een bezoek aan de South China Agriculture University in Guangzhou op het programma. Deze universiteit is vergelijkbaar met de Universiteit Wageningen (WUR).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer