Elbert Dijkgraaf stopt als Kamerlid

Elbert Dijkgraaf stopt als Kamerlid. De landbouwwoordvoerder van de SGP was al verschillende maanden vanwege oververmoeidheid afwezig.

Elbert+Dijkgraaf+stopt+als+Kamerlid
© Dirk Hol

Dijkgraaf kondigde in januari aan drie maanden rust te nemen en keert nu dus definitief niet terug. De reden voor zijn vertrek is dat het intensieve werk van Kamerlid zijn niet meer te verenigen is met zijn privéleven.

Hij meldde de Kamer dinsdag in een brief dat het nu 'stukken beter' gaat. 'Ik hoop snel andere uitdagingen op te pakken, maar wel in een werkomgeving die minder hectisch en tijdrovend is. Ik zal dan ook geen beroep op de wachtgeldregeling doen.'

Veel debatten

Dijkgraaf was sinds 2010 Kamerlid voor de SGP en had verschillende woordvoerderschappen. Daarbij vielen zijn inzet voor de land- en tuinbouw en de vele contacten met boeren en tuinders op. Kamervoorzitter Khadija Arib benadrukte in haar dankwoord dat hij bovengemiddeld veel debatten voor zijn rekening nam.

De afgelopen jaren zorgde Dijkgraaf onder meer voor een vrijstelling van de mestverwerkingsplicht voor vaste stromest. Hij organiseerde meerderheden voor moties die praktische oplossingen aandragen voor boeren en tuinders, varierend van uitstel voor mest uitrijden in een nat najaar tot de beschikbaarheid van biologische gewasbeschermingsmiddelen voor de fruitteelt.

Tussen de boeren

Tijdens het belangrijke Kamerdebat over de fosfaatwetgeving begaf hij zich geregeld tussen de aanwezige boeren. Aan het begin van de avond nodigde hij bezoekers waarvoor geen plaats was op de tribune, uit om in zijn eigen werkkamer het debat te volgen.

Roelof Bisschop vervangt Dijkgraaf al enige tijd als SGP-landbouwwoordvoerder. Opvolger als Kamerlid wordt Chris Stoffer uit Elspeet. Die wordt woensdag beëdigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer