Studiegroep wil schonen in plaats van pellen

Studiegroep Tulp 2 is het initiatief 'geen zure bollen' gestart. Door de pelmachine te laten vervangen door een schoningsmachine wil de groep dit bereiken.

Studiegroep+wil+schonen+in+plaats+van+pellen
© Haijo Dodde

De schimmelziekte Fusarium ofwel zuur veroorzaakt veel uitval in tulp. De pelmachine speelt daarin een belangrijke rol. Die is ontwikkeld om de oude wortelresten en huiden te verwijderen, maar heeft als nadeel dat ook de bollen beschadigd raken. Via deze beschadigingen infecteert de Fusarium-schimmel de bol en wordt deze zuur.

Studiegroep Tulp 2 stelt voor om tulpenbollen voortaan ongepeld te verhandelen. 'Onderzoek en praktijk hebben aangetoond dat het niet pellen van tulpenbollen het zuurpercentage halveert', aldus de studiegroep. Het idee is om de pelmachine op tulpenbedrijven te vervangen door een schoningsmachine. Deze moet de klisters van de hoofdbol verwijderen zonder de bol te beschadigen.

Hoe deze schoningsmachine eruit moet zien, is nog niet duidelijk. De studiegroep roept fabrikanten op om met een ontwerp van een schoningsmachine te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer