ABN+Amro+noemt+financi%C3%ABle+buffer+akkerbouw+zwak
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

ABN Amro noemt financiële buffer akkerbouw zwak

Volgens ABN Amro vallen de inkomens van akkerbouwers over het jaar 2017 tegen. Vanwege de aanhoudend tegenvallende opbrengsten spreekt de bank over een zwakke financiële buffer in de sector.

Door de hoge producties in 2017 staan de prijzen van akkerbouwproducten onder de druk. ABN Amro verwacht dat de prijsdruk voorlopig aanhoudt, ook als de producties mogelijk lager uitpakken vanwege toenemende milieuwetgeving. Dit schrijft de bank deze week in de sectorvisie voor landbouwsector.

ABN Amro stelt voor suiker dat Nederlandse bietentelers zich minder zorgen hoeven te maken over de lage prijzen op de wereldmarkt dan hun buitenlandse collega's. De Nederlandse bietensector profiteert nog steeds van lopende contracten uit de tijd van betere prijzen. Verder zorgt de hoge teeltefficiëntie voor een relatief gunstige kostprijs.

Uienmarkt uitdagend

Voor uien noemt ABN Amro de afzetmarkt uitdagend. De uitdagingen hebben met name betrekking op de concurrentie van omliggende landen op de Europese markt. Verder komen er meer beperkingen voor de export van uien naar Senegal.

Het perspectief op de aardappelmarkt wordt voor een belangrijk deel bepaald door het groeiseizoen. ABN Amro analyseert dat een opbrengstverschil van 20 procent meer invloed heeft op de prijsvorming dan uitbreiding van het areaal of teeltefficiëntie.

Voor tarwe gaat ABN Amro uit van een aanhoudende prijsdruk op de wereldmarkt. Het gevolg is dat akkerbouwers, ook in Nederland, minder tarwe gaan telen. Het kleinere areaal zal niet direct veel invloed hebben op de totale wereldproductie. Pas vanaf 2019 verwacht ABN Amro wereldwijd weer stijgende tarweprijzen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer