Arbeidsproductiviteit+land%2D+en+tuinbouw+flink+gegroeid
Nieuws
© DIRK HOL

Arbeidsproductiviteit land- en tuinbouw flink gegroeid

De arbeidsproductiviteit in de land- en tuinbouw is opnieuw gestegen. Ondanks een krimp van het aantal werkende personen in de sector steeg de toegevoegde waarde, meldt ABN Amro woensdag in een rapport.

De arbeidsproductiviteit in de landbouw groeit al jaren harder dan de gehele economie. De afgelopen tien jaar nam de toegevoegde waarde in de Nederlandse landbouw met 14 procent toe, terwijl het aantal werkende personen in deze sector met 10 procent afnam. Hierdoor steeg de arbeidsproductiviteit van de landbouwsector flink. In tien jaar tijd is de arbeidsproductiviteit met gemiddeld 3 procent per jaar toegenomen, terwijl in Nederland de productiviteit met gemiddeld 1 procent steeg.

De productiviteitsgroei is te danken aan schaalvergroting en de toepassing van nieuwe technologieën. Ondanks de snelle toename is de landbouw minder productief dan het gemiddelde van de commerciële sectoren in Nederland: 31 euro per uur aan toegevoegde waarde tegenover 45 euro per uur.

Enorme verschillen

De verschillen in productiviteit zijn binnen de landbouw zijn enorm, schrijft ABN AMRO. De afgelopen tien jaar is met name de productie van plantaardige producten gestegen (17 procent), terwijl de productiegroei van vlees lager lag (9 procent).

Onder plantaardige producten valt een breed scala aan goederen; van tarwe tot suikerbieten en van tomaten tot peren. Onderling zijn er uiteraard ook verschillen. De productie van handelsgewassen, zoals suikerbieten (-20 procent), is bijvoorbeeld flink afgenomen de afgelopen tien jaar, terwijl van bijna alle soorten verse groenten en fruit de productie is toegenomen.

Opbrengst per hectare

De afname van de suikerproductie is een duidelijke keus geweest van de boeren en heeft te maken gehad met het suikerbietenquotum en de lagere prijs van suiker. Deze factoren zorgden ervoor dat boeren minder hectare gebruikten voor suikerbieten. Ze zijn echter wel efficiënter gaan werken; de opbrengst per hectare nam namelijk toe.

Voor zuivel geldt momenteel hetzelfde. De melkveestapel krimpt, wat leidt tot een lagere zuivelproductie voor 2017, maar de prijzen stijgen wel en dat heeft weer een gunstig effect op het inkomen van een aantal boeren.

Intelligente systemen

Tot nu toe hebben vooral technologische ontwikkelingen gericht op efficiëntie en arbeidsverlichting gezorgd voor een de forse groei van de productiviteit in de landbouw. Tegenwoordig beginnen steeds vaker intelligente, data-gestuurde systemen die een rol te spelen bij onder meer precisielandbouw. Deze ontwikkelingen gaan voor een verdere stijging van de arbeidsproductiviteit zorgen, verwacht de bank.

De productiviteit van de Nederlandse agrarische sector ligt 102 procent boven het gemiddelde van de EU-lidstaten. De gemiddelde Nederlandse productiviteit ligt 18 procent boven het gemiddelde van de Europese Unie. Daarmee hoort ons land bij de meest competitieve landen ter wereld, wat terug te zien is in de Nederlandse export.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer