Vion-topman Kint verlaat financieel gezond bedrijf

De topman van slachterijconcern Vion, Francis Kint, gaat per 1 juni aan de slag als CEO van de Belgische vleesonderneming Ter Beke. Hij stelt dat hij een 'financieel kerngezond' bedrijf achterlaat. 'Al was mijn bedoeling eigenlijk wel om dit wat langer te doen.'

Vion%2Dtopman+Kint+verlaat+financieel+gezond+bedrijf
© Vion

Vanwaar deze overstap?

'Het was een gelegenheid die langskwam en waarop je ja of nee moet zeggen. Bij Vion sta ik relatief ver af van het operationele gebeuren. Ter Beke is iets kleiner. Daar kan ik een meer operationele rol vervullen. Bovendien richt Ter Beke zich voor 100 procent op consumentenproducten. Beide zaken spreken mij aan. En het als CEO leiden van een beursgenoteerd bedrijf vind ik ook wel eens leuk. Ik ben 56, het is misschien de laatste switch in mijn carrière. Daarom heb ik ja gezegd.'

Van het businessplan met 41 initiatieven dat we bij mijn komst hebben opgesteld, zijn er 39 uitgevoerd

Francis Kint, CEO Vion

Hebt u het idee dat u klaar bent bij Vion?

'Nee, dat is het niet. Ik ben niet ingehuurd om hier een klus te verrichten en die af te maken. Mijn bedoeling was eigenlijk wel om dit wat langer te doen. Maar Vion is nu financieel kerngezond. Van het businessplan met 41 initiatieven dat we bij mijn komst hebben opgesteld, zijn er 39 uitgevoerd. De divisies worden geleid door mensen die dat goed onder de knie hebben. Ik heb mijn werk altijd samen met CFO Joost Sliepenbeek gedaan. Hij zorgt ook na mijn vertrek voor de continuïteit.'

Wat is het verschil tussen Vion met één eigenaar en een beursgenoteerd bedrijf?

'De governance verschilt niet zoveel, maar bij Vion zijn er wel meer banden met de aandeelhouder. Dat bleek nog eens toen ik deze week bij de algemene vergadering was, voor de laatste keer. Ik kreeg er een applausje. Ik heb dat ervaren als een van de toppunten in mijn carrière.'

Hoe hebt u de contacten met de veehouders ervaren?

'Daar kan ik twee highlights noemen. Op uitnodiging van een Japanse afnemer maakten we een studiereis naar Japan. Daarbij hadden we ook elf varkensboeren meegevraagd. Het was bijzonder boeiend om te zien hoe zij reageerden op de ontmoeting met de klant en hoe zij bezig waren met de reacties van de Japanners op de producten die ze van ons afnemen.

'In het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben we afgelopen jaar geregeld contact gehad met boeren die heel progressief bezig zijn met het verlagen van de footprint van hun bedrijf. Ze gebruiken bijvoorbeeld bijstromen uit de voedselindustrie, werken met fermentatietechnieken en produceren biogas. Dat zijn prachtige onderwerpen. Zo heb ik ook een beetje over de muur naar activiteiten van de varkenshouders mogen kijken. Het illustreert mijn interesses die ik de afgelopen jaren had.'

Hoe ziet u de toekomst van de Nederlandse veehouderij, die maatschappelijk toch behoorlijk onder kritiek staat?

'Dan verwijs ik graag naar de recente special van National Geographic over de prestaties van de agrarische sector in Nederland. Dat verhaal zouden we ook eens moeten vertellen op alle scholen.

'De wereldbevolking gaat van 7 miljard maar 9 miljard mensen in 2040. Om die allemaal te voeden, zullen de kennis en knowhow uit Nederland heel belangrijk blijken. En efficiënt produceren is echt niet hetzelfde als niet-duurzaam produceren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer