Boerenkaasprijs+zakt+10+cent
Nieuws
© Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel

Boerenkaasprijs zakt 10 cent

De prijzen van boerenkaas dalen deze maand 10 cent, meldt de noteringscommissie voor Boerenkaas. Toch is de markt voor nog steeds gezond.

De kiloprijs voor boerenkaas van 12 kilo zakt naar 4,75 euro, die van 16 kilo naar 4,90 euro en die van boven de 20 kilo naar 5,05 euro. De prijs van Leidse 30+ daalt naar 5 euro deze maand. Voor kruidenkaas is de prijs op 4,85 euro per kilo. De stemming is redelijk.

De noteringscommissie voor Boerenkaas wijst naar de lagere melkprijzen. 'De zuivelmarkt bevindt zich in een dal waarvan de bodem inmiddels wel bereikt lijkt te zijn. De poederprijzen blijven op een zeer laag niveau, de prijzen voor boter en melkvet dalen niet hard verder en de prijs voor foliekaas is inmiddels al weer iets gestegen, maar is ook nog op een laag niveau.'

'De boerderijmelkprijzen ijlen na en gaan nu over vrijwel de volle linie omlaag. De hoogte hiervan en een eventueel herstel hangt onder meer af van de aanvoer van melk in de komende maanden.'

Niet eenduidig

Toch is de markt voor nog steeds gezond, constateert de commissie. 'De verkopen zijn prima.' Maar de geluiden binnen de commissie zijn niet helemaal eenduidig als het gaat om de aanvoer en de voorraad van Boerenkaas.

'Veel bereiders ervaren nog een prima vraag en kunnen hierin bijna niet voorzien. Handelaren daarentegen geven aan dat er genoeg kaas op de markt is en dat de voorraad inmiddels groot genoeg is.'

Stimulans

Ook dringen afnemers volgens de handelaren aan op prijsverlagingen, verlagingen die ze bij andere producten ook gezien hebben in de afgelopen maanden. 'De lagere melkprijzen moeten geen stimulans zijn om meer Boerenkaas te produceren. Daar is afstemming met de afnemer voor nodig, mocht die extra kaasaanvoer willen hebben', aldus de noteringscommissie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer