LTO+Glaskracht+blij+met+extra+geld+groene+energie+glas
Nieuws
© DIRK HOL

LTO Glaskracht blij met extra geld groene energie glas

LTO Glaskracht Nederland is blij dat het kabinet dit jaar 23 miljoen euro extra uittrekt voor Kas als Energiebron.

De budgetten voor de EHG en MEI regelingen worden verhoogd en er komt meer geld voor kennisuitwisseling, onderzoek en demo's. Daarnaast investeert het kabinet in geothermie en in afvangst, opslag en levering van CO2.

'Dit is een forse extra impuls voor de energietransitie in de glastuinbouw en een enorme stimulans voor ondernemers en de koers van onze brancheorganisatie', stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

Kas als Energiebron

In 2018 zal het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) 23 miljoen euro inzetten binnen het programma Kas als Energiebron. Het gaat om extra budget voor de EHG- en MEI-regelingen (12,8 miljoen euro), 3 miljoen euro voor de proef aardgasloze glastuinbouw en 7,2 miljoen euro voor onderzoek, projecten en kennisuitwisseling rondom onder andere het Nieuwe Telen.

'Dit is een forse extra impuls voor de energietransitie in de glastuinbouw', aldus de tuindersorganisatie. Het ministerie van LNV werkt met LTO Glaskracht Nederland aan de invulling en organisatie. Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de programmerings- en besluitvormingsaanpak van Kas als Energiebron.

Afvangst CO2

Afvangst en levering van CO2 is van belang voor de glastuinbouw. Daartoe is vandaag een tenderregeling Energie-innovatie gepubliceerd voor onder meer de cofinanciering van pilotprojecten en de ondersteuning van project specifieke kostenstudies van afvang- opslag en gebruik van CO2. De onderdelen voor CO2-afvangst staan open voor afvalbedrijven en de industrie. De vereniging voor afvalbedrijven en LTO Glaskracht werken samen aan plannen voor CO2-afvangst.

Er komt 22 miljoen euro beschikbaar voor EBN en TNO om de kennis van de ondergrond te vergroten over de potentie van geothermie. Dit is van belang voor gebieden in Nederland waar weinig olie- en gasboringen zijn gedaan. Het gaat om een project van EBN met TNO voor het uitwerken en aanbesteden van de herbewerking van oude bestaande seismiek en het verwerven van nieuwe seismiek.

Klimaatakkoord

Sjaak van der Tak: 'Dit is een grote waardering en ondersteuning voor de energieaanpak die we in de glastuinbouw al vele jaren hebben in samenwerking met de overheid in Kas als Energiebron. In het klimaatakkoord hopen we soortgelijke afspraken te kunnen maken voor de komende jaren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer