Startschot toekomstvisie tuinbouw Oostland

Provincie Zuid-Holland en gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Zuidplas en Waddinxveen gaan aan de slag om een ruimtelijk-economische visie te ontwikkelen voor het tuinbouwgebied Oostland.

Met het heffen van een glas champagne in de kas van LG Flowers in Pijnacker werd woensdag 14 maart het startschot geven voor de 'Verkenning Oostland'. Dit onderzoek loopt tot eind dit jaar.

De 'Verkenning Oostland' moet bijdragen aan de toekomstbestendigheid van het Oostland. Door data over de glastuinbouw te verzamelen willen de overheden een kansenkaart maken voor het totale gebied.

Toekomstbestendig

'Na het Westland brengen wij nu samen met de gemeenten en de bedrijven de glastuinbouwsector in Oostland in beeld', aldus gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken).

'De verkenning brengt relevante data en trends in beeld en is een opmaat naar een visie en verdere afspraken voor een toekomstbestendige glastuinbouw.' Momenteel hebben de gemeenten onvoldoende in beeld hoeveel hectares glastuinbouw er aanwezig is en wat de toekomstplannen van de diverse ondernemers zijn.

Lansingerland

'In gemeente Lansingerland is de omvang van de glastuinbouw redelijk goed in beeld, die ligt rond de 750 hectare. Maar belangrijk is dat we weten wat we in de toekomst nodig hebben aan meters. Daarom willen we ook onderzoeken hoe de glastuinbouw van de toekomst eruit ziet', zegt wethouder Albert Abee van gemeente Lansingerland.

De totale omvang van Oostland wordt geschat op 1400 à 1500 hectare, maar de exacte cijfers zijn niet bekend. Het glastuinbouwgebied Oostland omvat de gemeenten Lansingerland, Pijnacker- Nootdorp, Zuidplas en Waddinxveen. Samen met Westland en Barendrecht vormt ze de Greenport West Holland.

Levensduur

Over dit gebied wordt data verzameld over de tuinbouwactiviteiten en daaraan gerelateerde bedrijvigheid, bedrijfsoppervlakten en leeftijd en levensduur van de glasopstanden.

Daarnaast steken de overheden ook de thermometer in het gebied om te kijken hoe het staat met de innovatie, de verduurzaming en de energietransitie. Op basis van deze relevante informatie ontwikkelen de gemeenten en de provincie een bovenlokale visie en beleid voor Oostland.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer