Vlaanderen+en+Limburg+versterken+kracht+glastuinbouw
Nieuws
© Vidiphoto

Vlaanderen en Limburg versterken kracht glastuinbouw

Twaalf Vlaamse en Nederland-Limburgse bedrijven en kenniscentra slaan de handen in elkaar om de glastuinbouw verder te versterken. Het gaat om innovaties rondom energieverbruik, minder CO2-uitstoot en efficiënte omgang met hulpbronnen.

Het consortium heeft hiervoor een Europese subsidie ontvangen uit het fonds voor regionale ontwikkeling en is daarbij intensief ondersteund door de provincie Limburg en de provincie Antwerpen. Het traject loopt van juni 2018 tot medio 2021.

De glastuinbouw in Vlaanderen en Limburg behoort tot de top in Europa. Om die positie te behouden, is meer samenwerking van ondernemers en onderwijs nodig. Daarom gaan de initiatiefnemers onder de projectnaam GLITCH (GLastuinbouw Innoveert door Co-creatie met koolstofarme Hightech) die gezamenlijke en open innovaties handen en voeten geven.

De focus ligt op vermindering van CO2-uitstoot en praktische hightech-oplossingen. De glastuinbouwsector in Limburg en Vlaanderen kent een gelijkaardige structuur en staat voor dezelfde uitdagingen.

Samenwerking zoeken

Gedeputeerde van provincie Antwerpen Ludwig Caluwé: 'Euregionale samenwerking is dan heel logisch. Naast glastuinbouw zijn er ook veel technische toeleveranciers in de Euregio actief. Door de samenwerking te zoeken, worden onder andere de aanwezige onderzoekinfrastructuur van de Proefcentra, samenwerkingsverband Innoveins op de Brightlands Campus Greenport Venlo, de universiteiten en Hogeschool Thomas More optimaal benut en vergroot dit het noodzakelijke innovatievermogen.'

De Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens van economie en kennisinfrastructuur is verheugd met het project. 'Voor de Brightlands Campus Greenport Venlo zijn co-creatie en een internationale koploperpositie voor onze Euregionale glastuinbouw belangrijke speerpunten. Juist omdat we in dit project intensief samen kunnen werken met het bedrijfsleven en diverse onderwijsinstellingen sluit GLITCH uitstekend aan bij onze Provinciale ambities.'

Participerende organisaties

De organisaties Proefstation voor de Groenteteelt, Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek (ILVO), Proefcentrum Hoogstraten, Thomas More, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent uit Vlaanderen en Blue Engineering, Bluehub, Innoveins, Maurice Kassenbouw, Environmental Monitoring Systems en Brightlands Campus Greenport Venlo uit Limburg participeren in het GLITCH project.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer