Werkgroep+komt+met+vijftien+I%26amp%3BR%2Dverbeterpunten
Nieuws
© DIRK HOL

Werkgroep komt met vijftien I&R-verbeterpunten

De I&R-werkgroep die vorige maand in het leven is geroepen, heeft inmiddels vijftien verbeterpunten geïdentificeerd voor het I&R-systeem. Een deel van die punten wordt de komende tijd getoetst en uitgewerkt.

Dat stelt beleidsmedewerker Koert Verkerk van LTO Melkveehouderij en lid van deze gezamenlijke werkgroep van bedrijfsleven en overheid. Minister Carola Schouten van LNV geeft uitleg: 'Die werkgroep wil kijken naar verbetermogelijkheden die er zijn rond I&R. Inmiddels zijn er vijftien voorstellen gedaan. We willen nu kijken naar de handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudegevoeligheid'.

Verkerk: 'Er zijn twee soorten maatregelen voor de korte en lange termijn. De maatregelen op korte termijn hebben te maken met bijvoorbeeld het op tijd aanbrengen van de oormerken en het tijdig melden van pas geboren kalveren. In de praktijk is hier niet altijd evenveel aandacht voor'.

Verbeteringen

Wel ziet hij dat er de afgelopen jaren verbeteringen zijn doorgevoerd, bijvoorbeeld middels het kalfvolgsysteem en de kwaliteitsregeling Vitaal Kalf. 'Doordat bijvoorbeeld de melddatum gelijk staat aan de eerste dag die geldt voor de termijn om nuchtere kalveren te mogen afvoeren, worden ondernemers hier scherper op.'

Op een nieuwe I&R-crisis zit niemand te wachten

Koen Verkerk, beleidsmedewerker Melkveehouderij van LTO

Volgens hem draait het hierbij om bewustwording: 'LTO is voorstander van een goede I&R-registratie, cruciaal voor de hele sector. Niet alleen in de discussie rond dierziektebestrijding, maar ook rond handel en export is een betrouwbaar I&R-systeem cruciaal.'

Op orde brengen

De LTO-man is blij dat na de I&R-problematiek een groot aantal ondernemers zelf hun registratie op orde wist te brengen. 'Melkveehouders pakken het serieus op. Dat is een goede zaak. Door nu zelf als ondernemer je I&R-registraties te controleren en op orde te brengen voorkomen we problemen in de toekomst. We hopen dat ondernemers hiermee doorgaan.'

Op een nieuwe I&R-crisis zit niemand te wachten, weet hij. 'Met een goed ingevuld I&R-systeem voorkom je dat er wetten en regels nodig zijn om zaken goed te zetten.'

Afstamming bepalen middels DNA

Voor de lange termijn ziet de werkgroep bijvoorbeeld de optie dat van ieder rund DNA wordt afgenomen om de afstamming te bepalen. Verkerk: 'De werkgroep gaat door en toetst de komende tijd het effect van de verschillende opties. Wat zijn de gevolgen hiervan, wat zijn de kosten en willen we die maken? Dat doen we samen met andere brancheorganisaties, zoals kalverhouders en -handelaren en het ministerie van LNV.'

Inhoudelijk wil hij hier niet te veel over kwijt. 'Wanneer de verbeterpunten definitief zijn, komt de werkgroep hiermee naar buiten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer