Geen sprake van grote fraude

Het door landbouwminister Carola Schouten geschetste beeld van een grootschalige fraude in de melkveehouderij is deze week ontkracht. Dat zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouderij.

Geen+sprake+van+grote+fraude
© Dirk Hol

In een Kamerbrief meldt de bewindsvrouw deze week dat er zo'n 60 bedrijven zijn waarbij vijf of meer koeien onjuist in het I&R-systeem zijn geregistreerd. In totaal gaat het hier om 1.000 dieren. Bij 500 bedrijven zijn 1 tot 5 koeien onjuist geregistreerd, hierbij gaat het om 2.300 dieren.

Schouten spreekt van een tussenstand. Halverwege deze week waren er 750 bedrijven gedeblokkeerd van de aanvankelijke 2.100. Dagelijks kunnen NVWA en RVO na controle en correctie van gegevens zo'n 120 bedrijven deblokkeren. 'Alles wijst erop dat de daadwerkelijke onregelmatigheden van een beperktere aard zijn', zegt Meulenbroeks.

Hij wijst erop dat het precieze aantal fraudegevallen ook na de brief van Schouten nog niet duidelijk is. LTO betreurt de gang van zaken en het beeld dat is ontstaan door de handelwijze van het ministerie. 'Wij hadden het liever anders gezien. Daarom is het goed dat het ministerie met ons gaat evalueren welke lessen hieruit te trekken zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer