Getroffen melkveehouder vindt aanpak onregelmatigheden I&R onbegrijpelijk

Het was groot nieuws, nu drie weken geleden: meer dan tweeduizend veehouders hebben gefraudeerd en krijgen een brief van RVO. Tot mijn stomme verbazing stond er ook voor ons een brief van RVO klaar en was ons bedrijf geblokkeerd.

Getroffen+melkveehouder+vindt+aanpak+onregelmatigheden+I%26amp%3BR+onbegrijpelijk
© Twan Wiermans

Wij waren verdacht omdat van de 150 pinken die gekalfd hadden er 21 op een leeftijd van 27 maanden nog geen kalfdatum hadden. We laten de pinken vaak iets ouder bij de stier, waardoor de vaarzen iets sterker zijn. Bovendien waren er drie kalveren met onbekende moeder en zes koeien met een onjuiste kalfdatum.

De volgende morgen direct RVO gebeld. Na ruim een uur in de wacht staan, gaven we aan dat wij de drie kalveren juist hadden aangemeld en dat we een schets terug hadden gekregen met de moeder erop. Bij de zes koeien bleek dat er een communicatiefout was geweest tussen Rendac en het I&R. Bij alle zes was een dood kalf geboren die op dezelfde datum was afgevoerd als de kalfdatum bij de melkcontrole.

Alles klopte dus en RVO adviseerde ons om een kopie van de schetsen en de ophaaldata van Rendac op te sturen. Dat gebeurde en we kregen keurig een mail terug dat ze de zaak in behandeling zouden nemen.

Afgeschilderd als fraudeur

De mail met bewijsmateriaal dat er niks mis is met onze administratie en dat ik het erg vond afgeschilderd te worden als fraudeur, heb ik naar Jaco Geurts van het CDA gestuurd. Een keurige mail kreeg ik terug dat hij dit in het overleg met de minister mee zou nemen.

Mijn telefoontje naar de infolijn van LTO was een grote teleurstelling. Ze herhaalden steeds maar dat boeren die gefraudeerd hadden, hard aangepakt moesten worden. Pas na tien minuten praten was er enig begrip en vroegen ze het UBN-nummer om dat door te geven aan de vakgroep Melkveehouderij.

Op dinsdag meldde zich een kalvermester die een stierkalf van ons op stal had staan dat was geblokkeerd omdat het kalf een tweeling was en de moeder niet bekend was. Wij hadden de aangifte kaartjes nog liggen die bij de oormerken pasten en daar stond de moeder wel op.

Artikel gaat verder onder de tijdlijn van de I&R-fraude.

RVO gebeld, maar die stelde dat er DNA-onderzoek moest komen. Wilden we een uitslag binnen een week, dan kostte dat 75 euro. Woensdag was het formulier binnen. Direct een haarmonster van de moeder genomen, naar de kalvermester gereden voor het andere haarmonster zodat alles voor 17.00 uur op de bus kon.

Donderdags gehoord van RVO dat overlegd werd over het weer vrijgeven van de bedrijven met tweelingen. Vrijdag werd bekend dat wij weer vrij waren en dat DNA ook niet meer nodig was. Dus het laboratorium gebeld dat de haarmonsters niet meer onderzocht hoefden worden.

Handelwijze Rabobank

Tot mijn verbazing hoorde ik Wiebe Draijer van de Rabobank in diezelfde tijd zeggen dat zijn bank de frauderende boeren hard zou aanpakken. Toen dacht ik: nu breekt mijn klomp. De bank die 800 miljoen euro boete kreeg vanwege gesjoemel met rentes en later nog eens 200 miljoen voor het witwassen van geld, wil boeren waar in het I&R systeem iets mis is gegaan hard aanpakken.

Steeds wordt gezegd dat een goed registratiesysteem belangrijk is voor de voedselveiligheid en bij uitbraken van dierziekten. Dat is ook zo, maar het is belangrijk van welk bedrijf ze komen. Het maakt geen verschil of ze nu van koe A of koe B komen. Bij kuddes in natuurgebieden worden de kalveren één keer per jaar geoormerkt, dan weet men ook niet precies welk kalf bij welke koe hoort.

CRV moest op juridisch bevel de gegevens van de inseminaties en de melkcontrole beschikbaar stellen. RVO heeft die naast de I&R gelegd en vergeleken. Dus welke boeren zijn de dupe? Dat zijn de boeren die veel aan administratie doen. Die vragen zich nu af of ze, om dit soort acties te voorkomen, voortaan alleen nog maar de verplichte administraties moeten doen.

Waar zitten echte fraudeurs

Nu vraag ik mij af: waar zitten de echte fraudeurs? Wij hebben er vorig jaar naar toe gewerkt dat wij per 1 januari 8,4 procent minder GVE hadden. We dachten dat wij klaar waren voor 2018, maar wat doet RVO? Zij houden er een rekenmethode op na die niet getoetst is op de praktijk en de inspanning van 2017, maar op een oude afname.

Wij kunnen via de kringloopwijzer aantonen dat wij de fosfaat verliezen met 20 procent hebben gereduceerd ,maar we krijgen op de 8,4 procent korting nog eens 10 procent extra korting vanwege de rekenmethode van RVO op de melkproductiestijging.

De minister van LNV deelde in één adem mee dat vanwege de kalverfraude de pilot met de kringloopwijzer niet doorgaat, terwijl dit wel een instrument is dat de zuivel heel belangrijk vindt.

RVO kijkt niet naar wat je als ondernemer doet, maar naar hoe zij de boeren het leven zo moeilijk mogelijk kunnen maken.

Johan Boersma
Melkveehouder in Kollumerpomp

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer