Schouten draait bij, maar blijft net zo streng

Het gebruik van de term 'fraude' was onjuist, erkent landbouwminister Carola Schouten. De impact van de eerste berichtgeving over de affaire heeft ze onderschat. Wel zal ze bij nieuwe onregelmatigheden in het I&R-systeem opnieuw hard ingrijpen.

Schouten+draait+bij%2C+maar+blijft+net+zo+streng
© Dirk Hol

'Bij een ziekte-uitbraak moeten wij dieren kunnen traceren en isoleren en garanties kunnen geven voor de volksgezondheid', aldus de minister die blijft staan achter haar maatregelen, zoals het blokkeren van bedrijven.

Ook nu de fraude veel kleiner is dan eerder door haar werd gecommuniceerd, waardeert de Tweede Kamer haar aanpak in dit dossier. Een sluitend I&R-systeem is van groot belang voor de landbouwexport.

Administratieve fouten

De minister kreeg desalniettemin kritiek voor haar kiezen. Verschillende partijen wilden weten waarom zij aanvankelijk sprak van een 'vermoeden van grootschalige fraude'. Nu er vooral administratieve fouten zijn ontdekt is dat beeld gekanteld.

'Had ze niet eerst de sectorpartijen kunnen vragen hoe zij de grote afwijkingen in de statistieken beoordelen?', vroeg Kamerlid Helma Lodders (VVD). Volgens Schouten zijn er bij de NVWA en RVO.nl genoeg experts die de cijfers konden duiden.

CDA'er Jaco Geurts vindt dat het beeld is blijven hangen van massale fraude in de melkveehouderij. 'Hoe gaat de minister dit rechtzetten?' SGP-Kamerlid Roelof Bisschop maakt zich zorgen over de beeldvorming in Brussel.

Volcontinu in gesprek

Schouten is niet bang dat het onderzoek leidt tot schade voor de sector in Brussel. 'We zijn bijna volcontinu in gesprek . De informatie die de Tweede Kamer krijgt, krijgen ze daar ook.'

Volgens de bewindsvrouw is er vanaf het begin gemeld dat het om vermoedens van fraude ging. Na de verfijning van het onderzoek werd gesproken van onregelmatigheden.

Tekst gaat verder onder tijdlijn.

Over de definitieve uitslag van het onderzoek houdt Schouten nog een slag om de arm. Als het I&R-systeem op orde is, wordt opnieuw gekeken naar het hoge aantal meerlingen. Dat onderzoek is stilgelegd om meer capaciteit vrij te maken voor het onderzoek naar verkeerd geregistreerde vaarzen.

Ook is er nog een groep van 100 bedrijven die niet met melklijsten werken. 'Daar zijn cross checks niet mogelijk en duurt het onderzoek dus langer.'

Afwijkingen

Wil Meulenbroeks, vakgroepvoorzitter LTO Melkveehouderij, heeft waardering voor de draai die de minister maakt. 'Achteraf gezien was alle commotie niet nodig geweest als ze de sector eerder had geconsulteerd. Dan had ze beter geweten hoe de afwijkingen in het I&R moesten worden geduid.'

Als gevolg van de berichtgeving over de onregelmatigheden hebben in de eerste twee weken van februari 650 boeren – die niet waren geblokkeerd – ook herstelmeldingen doorgegeven aan RVO.nl.

Meulenbroeks ziet dit als een positief signaal. 'Het besef van het belang van een kloppend I&R is wel doorgedrongen tot de sector. Het is goed dat er lering wordt getrokken uit deze affaire.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer