Britse+overheid+ontkent+vondsten+xylella
Nieuws
© EFSA

Britse overheid ontkent vondsten xylella

Het ministerie van landbouw in Groot-Brittannië ontkent dat binnen de landsgrenzen sierplanten aangetast zijn door het q-organisme xylella.

De Britse overheid reageert daarmee op berichtgeving van vakblad Horticulture Week over vier vondsten eerder dit jaar van aantastingen door de bacterie Xylella fastidiosa. Het zou gaan om in elk geval een geïmporteerde koffieplant uit Costa Rica en verder drie vondsten van zieke planten die vanuit Zuid-Europa in het zuiden van Engeland terecht zijn gekomen.

Xylella is een bacterie die de boomteeltsector in Nederland grote schade kan toebrengen. Deze ziekteverwekker is waarschijnlijk Europa binnengekomen door import van besmette planten. Inmiddels heeft de Europese Unie voor de belangrijkste waardplanten van xylella een importverbod afgekondigd.

Brexit

Met name Groot-Brittannië heeft binnen de EU zich altijd sterk gemaakt voor strenge regelgeving om verspreiding van xylella tegen te gaan. In een reactie op vragen van het vakblad De Boomkwekerij stelt Defra dat alle maatregelen om het Britse grondgebied tegen xylella te beschermen nader worden onderzocht op het moment dat de Brexit een feit is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer