Afbakening+kleiner+en+korter+na+vondst+xylella
Nieuws
© EFSA

Afbakening kleiner en korter na vondst xylella

Het afbakeningsgebied na een vondst van de bacterie Xylella fastidiosa in boomkwekerijgewassen wordt teruggebracht van 10 naar 5 kilometer. De periode van afbakening is 5 jaar, maar kan worden beperkt tot 12 maanden.

In de maatregelen die de Europese Commissie kan nemen als de bacterie xylella in Nederland de kop opsteekt, is enige verruiming aangebracht. LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland zijn positief over de aanpassingen. 'Dit is een stap in de gewenste richting', zegt voorzitter Henk Raaijmakers van LTO Bomen en vaste planten.

De afbakening van 10 kilometer bij een vondst wordt teruggebracht naar een afbakening van 5 kilometer als alle inspanningen zijn gericht op uitroeiing. Wanneer aan een aantal voorwaarden voldaan is, dan kan de afbakening zelfs worden teruggebracht naar 1 kilometer. Hiervoor is het onder meer nodig om alle waardplanten in een straal van 100 meter rondom de besmette planten te vernietigen.

Intensief toetsen

Het gebied dat afgebakend wordt blijft 5 jaar in stand. Dit kan volgens de nieuwe bepalingen vanuit Brussel teruggebracht worden naar 12 maanden, als uit intensief toetsen blijkt dat er geen aantastingen meer gevonden zijn.

Tuinders en boomkwekers vrezen de bacterie Xylella fastidiosa. Het is een bacterie die verantwoordelijk is voor besmettingen in druiven, olijfbomen en oleanders en vormt een grote bedreiging voor de Nederlandse boomkwekerij en vaste planten-sector.

Xylella is zeer moeilijk te bestrijden. In Zuid-Europa zijn verschillende haarden van de bacterie bekend. Daar worden honderden jaren oude olijfbomen met wortel en tak vernietigd en verbrand. 'We moeten er alles aan doen om deze bacterie buiten de deur te houden', aldus Raaijmakers.

Snel elimineren

Hoewel Nederland nog xylella-vrij is, bestaat de vrees dat door import de bacterie alsnog binnen komt. 'Alertheid hierop is geboden. Snel elimineren is dan van groot belang. Echter een afbakeningsgebied van 10 kilometer voor langere tijd op slot is voor regio's waar teelten zijn geconcentreerd, funest', aldus Raaijmakers.

Er mogen vanuit de afgebakende gebieden geen waardplanten verhandeld worden. Het aantal waardplanten in Nederland is groot. Meer dan 400, waaronder een groot deel van het boomkwekerijsortiment en tuin- en terrasplanten, perkplanten en enkele potplanten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer