LTO-vakgroep boomteelt houdt zorgen over Xylella

De LTO-vakgroep Bomen en vaste planten houdt op 20 december haar jaarvergadering in Echteld. Vakgroepvoorzitter Henk Raaijmakers vindt het belangrijk dat de telers op deze dag bij elkaar komen voor informatie en informeel samen zijn.

LTO%2Dvakgroep+boomteelt+houdt+zorgen+over+Xylella
© LTO Nederland

Hoeveel kwekers verwacht u?

'Lastig te zeggen. Het is de tweede landelijke dag. Vorig jaar was de dag in januari. Als het weer geschikt is om te rooien, hebben de kwekers het druk. Goed voor de sector, maar minder voor de kwekersdag.'

Waar houdt de LTO-vakgroep zich vooral mee bezig?

'Als vakgroep hebben we fors ingezet op drie dossiers: Xylella, invasieve soorten en de langzaam werkende kunstmest die we dreigen te verliezen. Ook het trekkerkenteken, de Wet werk en zekerheid, verlagen van de WW-premie en onderzoek/onderwijs stonden vaak op de agenda.'

Waar heeft de sector vooral zorgen over?

'Dat is de bacterieziekte Xylella. Die komt voor in Italië, Duitsland, Spanje en Frankrijk. We zijn als land bijna omringd. Als het in Nederland wordt gevonden, heeft dat desastreuze gevolgen, zeker in concentratiegebieden met boomteelt.

'Het betekent het faillissement van tientallen bedrijven en geeft een economische schade van naar schatting 20 à 30 miljoen euro per jaar.'

Wat zou een oplossing kunnen zijn?

'LTO onderzoekt met de NVWA of een noodfonds tot de mogelijkheden behoort en of er draagvlak is bij de leden. Als 2.500 bedrijven met boomteelt 1.000 euro per bedrijf in het noodfonds stoppen en dit vanuit de EU of de overheid wordt verdubbeld, heb je 5 miljoen euro. Maar niet iedereen zal meedoen.'

Hoe gaat het in de sector met het praktijkonderzoek?

'Na het opheffen van de productschappen is het lastiger om collectief wat aan onderzoek te doen. Voor telers van bomen en vaste planten is dat wel belangrijk. We moeten telen met minder gewasbeschermingsmiddelen. Hoe, daar is onderzoek voor nodig.

'Tegelijk moeten we middelen zien te behouden die we niet kunnen missen.'

Financieel gaat het wat beter?

'Als gehele sector hebben we economisch gezien te maken met een na-ijleffect. Toen de crisis in 2008 begon, liep het in de sector nog enkele jaren goed door.

'Nu is er ook een na-ijleffect. Economisch gezien gaat het beter, maar we merken daar nog weinig van.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer