Xylella-uitbraak in Spanje

Het ministerie van Landbouw, Milieu en Plattelandsontwikkeling van Spanje heeft bevestigd dat in de gemeente Guadalest in de regio Alicante de gevreesde ziekte Xylella fastidiosa is vastgesteld. Dat meldt Greenport regio Boskoop.

Xylella%2Duitbraak+in+Spanje
© Nieuwe Oogst

De ziekte werd gevonden in een plantage in amandelen. De plantage is al dertig jaar in gebruik. Voor deze regio zijn de economische gevolgen niet te overzien. De plantenziektekundige dienst van het ministerie heeft de bemonstering gedaan en daarmee is de ziekte vastgesteld.

De insecten die de zieken over kunnen brengen worden bestreden. Daarnaast wordt geprobeerd te traceren waar de materialen in dit gebied de afgelopen drie jaar vandaan zijn gekomen, zodat de bron van de Xylella fastidiosa getraceerd kan worden.

Nederland

Nederland zal er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat deze vernietigende ziekte niet naar Nederland komt. Als Xylella fastidiosa op een bedrijf wordt vastgesteld, gaat volgens de huidige Europese regels een gebied van 10 kilometer om de gevonden uitbraak op slot. Daarnaast schaadt deze ziekte het imago van de Nederlandse boomkwekerij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer