LTO+wil+minder+rigoureuze+Xylella%2Dmaatregelen
Nieuws
© EFSA

LTO wil minder rigoureuze Xylella-maatregelen

De maatregelen die Brussel neemt bij een uitbraak van Xylella fastidiosa, moeten minder rigoureus. Dat vinden onder meer LTO Nederland en de European Nurserystock Association, de Europese koepel van boomkwekerijorganisaties.

Volgens de huidige Europese regels gaat het gebied in een staal van 10 kilometer om een uitbraak van Xylella voor vijf jaar op slot. Zo'n ingreep is te fors, zeggen de organisaties. 'De economische gevolgen voor de tuinders in die regio zijn dan enorm.'

Zij pleiten daarom voor aanpassing van het beleid waarbij snel uitroeien en goed monitoren bij een besmetting de uitgangspunten zouden moeten zijn. Hierdoor kan de duur van de isolatie korter worden (één à twee jaar) en het gebied dat rond de haard op slot gaat kleiner.

Niet uit te roeien

'De ingreep van de Europese Commissie bij een uitbraak van Xylella is bedacht met de overtuiging dat de bacterieziekte in Europa nog is uit te roeien', vertelt Anneke van Dijk, adviseur fytosanitair beleid bij LTO Nederland. De praktijk leert anders. In de hak van Italië, de streek rond het Franse Nice en op Corsica blijkt Xylella niet te stoppen. Volgens Van Dijk zouden de regels, omdat de uitgangssituatie is gewijzigd, kunnen veranderen.

Xylella is een bacterie die de boomteeltsector in Nederland grote schade kan toebrengen. Deze ziekteverwekker is waarschijnlijk Europa binnengekomen door import van besmette planten. Behalve dat er uitbraken plaatsvinden in Zuid-Europa, is de bacterieziekte ook gevonden in Duitsland.

Uitbraak en vondst

Brussel maakt bij de bestrijding van Xylella onderscheid tussen uitbraak en vondst. Een vondst betreft een geïsoleerde infectie met Xylella in een recent geïmporteerde partij. De maatregelen zijn dan niet zo ingrijpend als bij een uitbraak. De partij in kwestie wordt vernietigd. Een vondst snel melden is essentieel om ingrijpendere maatregelen te voorkomen, aldus Van Dijk.

Aanpassing van de regels bij een uitbraak van Xylella staan op de agenda van de Europese Commissie. Brussel neemt hierover halverwege september een beslissing.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer