Xylella heeft meer impact dan bedrijfsbrand

LTO-vakgroep Bomen en vaste planten heeft een enquête ontwikkeld om boomkwekers bewust te maken van de gevolgen van een uitbraak van de zwaar besmettelijke bacterieziekte Xylella fastidiosa.

Xylella+heeft+meer+impact+dan+bedrijfsbrand
© Nieuwe Oogst

In de enquête wordt de kwekers onder meer gevraagd in hoeverre zij bereid zijn om zich te verzekeren tegen de bacterieziekte. Ook kunnen ze aangeven hoeveel premie ze maximaal per hectare zouden willen betalen.

LLTB-bestuurder Caroline Janssen-Michels heeft de enquête in opdracht van LTO Nederland samengesteld. Zij vraagt zich onder meer af of de kwekers weten wat de consequenties zijn van een uitbraak van xylella binnen 10 kilometer van hun bedrijf.

Europese regelgeving

Volgens de Europese regelgeving is er sprake van een uitbraak als aangetaste partijen of waardplanten al langer op een bedrijf aanwezig zijn. Voor het getroffen bedrijf betekent het dat binnen een straal van 100 meter alle waardplanten vernietigd moeten worden. Verder mag rond het bedrijf in een straal van 10 kilometer geen handel van waardplanten plaatsvinden voor een periode van vijf jaar.

Janssen-Michels wijst erop dat de gevolgen van xylella voor een bedrijf vele malen ingrijpender zijn dan bijvoorbeeld het uitbranden van een bedrijfspand. Bovendien is volgens haar de kans op een uitbraak van de ziekte ook vele malen groter.

Informatiebijeenkomsten

LTO-vakgroep Bomen en vaste planten wil bovendien van de kwekers weten wat de organisatie kan doen om meer informatie over xylella te geven. Is er bijvoorbeeld behoefte aan informatiebijeenkomsten of aan het uitzoeken van de mogelijkheden om te verzekeren?

De enquête is te vinden op de website van LTO-vakgroep Bomen en vaste planten. Invullen kan, eventueel anoniem, tot en met 30 mei.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer