Tuindersvrouw+laat+CDA+Westland+winnen
Nieuws
© DIRK HOL

Tuindersvrouw laat CDA Westland winnen

In de plattelandsgemeenten van West-Nederland komen de lokale partijen het meest als grootste uit de bus, gevolgd door het CDA en de VVD. Tuindersvrouw Karin Zwinkels zorgde met het CDA in Westland voor een verrassing.

Dat is globaal het beeld dat de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezing 2018 toont. In gemeente Westland groeide het CDA een zetel en werd met tien zetels wederom de grootste partij in de raad. Het was een verrassing dat niet een van de lokale partijen met die eer ging strijken.

De CDA-winst kwam tot stand onder aanvoering van tuindersvrouw Karin Zwinkels, die als lijsttrekker het belang van de glastuinbouw nadrukkelijk onder de aandacht brengt. Vorig jaar was Zwinkels ook CDA-kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Landelijk beeld

De verkiezingsuitslag in landelijk West-Nederland wijkt weinig af van het landelijke beeld op het platteland, met de lokale partijen en het CDA als hoofdrolspelers. Wel is de VVD in het westen relatief vaak de grootste, met name in provincie Utrecht.

De agrarisch welgezinde SPG werd alleen in Goeree Overflakkee de grootste partij.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer