Boer+uitstervend+ras+in+gemeentepolitiek
Nieuws
© DIRK HOL

Boer uitstervend ras in gemeentepolitiek

Ruim 40 procent van de boeren en tuinders in Nederland vindt dat de gemeenten te weinig aandacht hebben voor het boerenbelang. Een meerderheid van 59 procent ervaart dat gemeenteraadsleden geen gevoel hebben voor de agrarische sector. De boer in de gemeentepolitiek is een uitstervend ras.

Dat blijkt uit een peiling van Nieuwe Oogst. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart ondervroeg Nieuwe Oogst ruim vierhonderd boeren en tuinders over het functioneren van de gemeentepolitiek en hun politieke voorkeur. 61 procent vindt dat er te weinig boeren of telers in de gemeenteraad zitten.

Uit de reacties blijkt verder dat de aandacht voor en kennis van de landbouw per gemeente nogal verschilt. Toch blijkt ook in grote plattelandsgemeenten dat er weinig boeren in de gemeenteraad zitten en ook daar is er volgens de peilingdeelnemers lang niet altijd voldoende aandacht voor het boerenbelang.

Trage besluitvorming

Als grootste ergernis noemen boeren en tuinders de trage besluitvorming en lange procedures in gemeenten. In de gemeentepolitiek vinden de ondervraagden ruimtelijke ordening en zaken die met bestemmingsplannen te maken hebben de belangrijkste onderwerpen.

Daarnaast zijn vrijkomende agrarische bebouwing en landbouwverkeer onderwerpen die veel boeren en tuinders noemen als belangrijke aandachtspunten. Van de deelnemers aan de peiling stemden de meesten (59 procent) bij de vorige verkiezingen CDA. Ongeveer 45 procent van de deelnemende boeren en tuinders geeft aan dit keer CDA te stemmen. 17 procent is al zeker van zijn stem op de VVD en 11 procent stemt op een van de lokale partijen.

Rekenen

Van de andere partijen kunnen alleen ChristenUnie en SGP op dit moment op meer dan 3 procent van de stemmen rekenen. Een kwart van de boeren weet nog niet wat ze gaan stemmen. Slechts 1 procent gaat helemaal niet stemmen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer