CU%2FSGP+Noordoostpolder+aast+op+agrarisch+lobbyist
Nieuws
© Persbureau Noordoost

CU/SGP Noordoostpolder aast op agrarisch lobbyist

De ChristenUnie/SGP van Noordoostpolder gaat met gemeenten in gesprek om een gemeentelijke agrarisch lobbyist in Den Haag en Brussel aan te trekken. 'Het is belangrijk de lokale overheid eerder aan tafel komt te zitten bij agrarische onderwerpen.'

Dat stelt CU/SGP-raadslid Sjoerd de Boer na het overhandigden van het Agrarisch Manifest aan LTO Noord-afdelingsvoorzitter van de Noordoostpolder Joost Lumens. Volgens De Boer kan deze gemeentelijke lobbyist een waardevolle aanvulling zijn op het lobbywerk van LTO.

Uien

Hij wijst op de rol van gemeenten om de kiemremmer maleïne hydrazide (MH) in de uiensector pnieuw toe te laten. 'Daarover hebben gemeenten toen een brief gestuurd. Dat geluid is gehoord.' Een meerderheid van de Europese lidstaten steunde het voorstel van de Europese Commissie om de toelating van de kiemremmer met vijftien jaar te verlengen.

Veel regelgeving komt uit Brussel en Den Haag en het is van belang om daar als gemeente meer invloed op te hebben, vindt De Boer. 'Bijvoorbeeld het gemeenschappelijk landbouwbeleid. We willen dat een lobbyist in Brussel namens de Nederlandse agrarische gemeenten het beleid beïnvloedt. Zodat in de interne Europese markt een gelijk speelveld ontstaat en de boeren geen wisselgeld worden in de Brexit-onderhandelingen.'

Eerste keer

Het is de eerste keer dat de partij met een agrarisch manifest komt. 'Wij willen de agrarische sector meer op de kaart zetten. Boeren zijn de economische motor van de Noordoostpolder. Onze boeren moeten ook in de toekomst goed kunnen blijven boeren. We willen jonge boeren die het gezinsbedrijf overnemen, de kans geven om te investeren. Het nieuwe landelijke bedrijfsovernamefonds willen we via een gemeentelijk loket onder de aandacht brengen.'

De CU-SGP wil bovendien, op vrijwillige basis, de verkavelingsstructuur van de landbouwsector verbeteren. 'Vanuit Europa en de provincie is hier ruim 2 miljoen euro voor beschikbaar. We willen dat onze gemeente dit proces maximaal faciliteert', aldus de coalitiepartij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer