Rutte+wil+Britten+heel+dicht+bij+Europese+markt+houden
Nieuws
© Dirk Hol

Rutte wil Britten heel dicht bij Europese markt houden

Minister-president Mark Rutte wil het Verenigd Koninkrijk 'zo dicht mogelijk' betrokken houden bij de interne EU-markt, ook als de Britten geen lid meer zijn van de Europese Unie. Hij zei dat dinsdag in een debat met de Tweede Kamer.

Het CDA vroeg de premier naar zijn inzet voor de exportbelangen van onder meer de agrarische sector in de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen. Binnen een jaar moet er een definitief akkoord liggen over de toekomstige handelsbetrekkingen met Groot-Brittannië.

'Er zullen zaken gaan veranderen. De toekomstige relatie zal per definitie minder diepgravend en diepgaand zijn dan het huidige EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk', aldus Rutte. Hij wees onder meer op de positie van de voedselverwerkende industrie die schade kan oplopen.

Zo min mogelijk belemmeringen

Nederland streeft volgens de minister-president naar een 'ambitieus en zo breed mogelijk' akkoord met de Britten. 'Met zo min mogelijk belemmeringen voor zo veel mogelijk sectoren. Het is niet alleen economisch, maar ook geopolitiek van groot belang om het Verenigd Koninkrijk zo dicht mogelijk betrokken te houden bij de interne markt.'

Hij voegde er aan toe dat het nog heel ingewikkeld gaat worden om daar vorm aan te geven. Een basisvoorwaarde van de Europese onderhandelaars is in elk geval dat het uiteindelijke akkoord geen afbreuk doet aan het Europees beleid ten aanzien van mens, plant, dier en milieu.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer