Labour%2Dleider+Corbyn+wil+vrijhandel+met+Europese+Unie
Nieuws
© Andy Miah

Labour-leider Corbyn wil vrijhandel met Europese Unie

Labour-leider Jeremy Corbyn wil dat Groot-Brittannië na de Brexit een douane-unie met de Europese Unie (EU) gaat vormen. Hiermee gaat hij in tegen het voornemen van premier Theresa May.

Een zachte Brexit zoals Corbyn voor ogen heeft betekent goed nieuws voor Nederlandse bedrijven die naar Groot-Brittannië exporteren. Bij een douane-unie worden extra kosten voor inspecties voorkomen en verliezen zij geen tijd met douaneformaliteiten. Voor bedrijven uit de land- en tuinbouw die dagverse producten leveren aan Britse supermarkten zou dit een uitkomst zijn.

Het officiële uitgangspunt van de regering May is dat de Britten na de Brexit ook de interne Europese markt gaan verlaten. De Conservatieven zijn van mening dat de Britse economie weer zal groeien als het land weer vrijhandel kan drijven met de rest van de wereld.

Het standpunt van oppositieleider Corbyn zorgt voor onrust binnen de regering May. Onder de Conservatieven zijn er ook tegenstanders van een volledige breuk met de EU. Zij willen dit voorjaar een stemming houden in het Britse parlement over de voortgang van de Brexit-onderhandelingen met de EU.

Wankelen

Mochten er bij die stemming Concervatieven overstappen naar het kamp-Corbyn dan brengt dat de positie van premier May ernstig aan het wankelen. Het is dan nog maar de vraag of zij kan blijven vasthouden aan een harde Brexit.

Een heet hangijzer in de Brexit-onderhandelingen is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. May heeft aan haar Noord-Ierse regeringspartner toegezegd dat dit geen harde grens met de EU wordt. Met oplossingen voor hoe dit in te richten is ze echter nog niet gekomen. Een lidmaatschap van de douane-unie zou ook voor dit probleem een oplossing bieden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer