Werving+extra+controleurs+voor+Brexit+van+start
Nieuws
© Europese Commissie

Werving extra controleurs voor Brexit van start

Vanwege de naderende Brexit worden vanaf deze week nieuwe douanebeambten geworven. Ook de NVWA gaat de komende tijd extra personeel aannemen.

Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën zijn er 750 tot 930 mensen nodig. Hij spreekt van een 'behoorlijk' uitbreiding van de capaciteit. Momenteel werken er zo'n vijfduizend mensen bij de douane. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt er ook een behoorlijk aantal mensen bij.

Wat dit gaat kosten, wil Snel nog niet zeggen. Daar wordt in het voorjaar een knoop over doorgehakt. Snel wil volgende week wel beginnen met het publiceren van de vacatures. Het is weliswaar nog niet duidelijk voor welke vorm de Britten kiezen als ze de EU verlaten, maar hij noemt het niet verstandig om langer te wachten. De extra douaniers moeten ook opgeleid en getraind worden, onderstreept hij.

Goederenexport

Volgens de staatssecretaris is het extra douanepersoneel vooral nodig om de goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk te controleren. Het Verenigd Koninkrijk is een van de grootste handelspartners van Nederland. De personeelsuitbreiding moet ervoor zorgen dat bedrijven zo weinig mogelijk last hebben van de Brexit. Gewone burgers zullen er volgens de staatssecretaris wat minder hinder van ondervinden.

NVWA

Minister Carola Schouten (LNV) zegt dat in aanloop naar de Brexit ook meer personeel voor de NVWA nodig is. 'Voor controles en keuringen aan de grens zijn straks extra mensen nodig.' Bij de NVWA gaat het vooral om dierenartsen. 'De werving van dergelijke specialistische krachten moet nu al starten, anders zijn ze straks niet op tijd aan boord. Bij de NVWA kan het uiteindelijk gaan om 143 voltijdbanen.'

Zorgen in Kamer

In de Tweede Kamer waren er zorgen over de voorbereiding op de Brexit door de douane en de NVWA. Kamerleden vroegen zich af of er al extra personeel werd geworven en of er geld voor deze organisaties werd vrijgemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer